Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul, constituțională: Decizia CC

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2022
Abonare
Convenția de la Istanbul nu contravine Constituției Republicii Moldova, a declarat președintele CC.
CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Curtea Constituțională nu a acceptat spre examinare în fond sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind controlul constituționalității legii de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și în familie. Despre aceasta a anunțat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit concluziei CC, Convenția de la Istanbul nu impune statelor semnatare să acorde statut juridic special persoanelor care se identifică cu o altă orientare sexuală.
„Deși Convenția de la Istanbul oferă o definiție a „genului”, ea nu le impune statelor părți să introducă această definiție în ordinea lor juridică. Convenția de la Istanbul nu le cere statelor părți să ia vreo măsură pentru a recunoaște persoanele care se identifică cu un alt gen decât cel așteptat de societate sau pentru a le acorda vreun statut juridic special”, a precizat președintele CC.
Potrivit președintelui Înaltei Curți, Convenția nu contrazice în niciun fel constituțiile naţionale care definesc căsătoria ca pe o uniune între o femeie şi un bărbat.
„Curtea a reținut că prevederile Convenției nu afectează obligația statului de a proteja familia, așa cum aceasta este stabilită de articolul 48 din Constituție. Curtea a constatat că scopul Convenției este acela de a elimina violența împotriva femeilor și de a combate toate formele de violență, inclusiv violența domestică", a declarat Domnica Manole.
Totodată, Manole a declarat că "Curtea a constatat că conceptul de „gen” din Convenție se referă la rolurile, comportamentul și activitățile și atributele construite social pe care o societate le consideră adecvate pentru femei și bărbați. Această definiție socială nu este în niciun caz menită să înlocuiască definiția biologică".
Майя Санду на онлайн-встрече с представителями винодельческой отрасли Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Societate
Maia Sandu a promulgat ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul
Trebuie precizat, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția privind constituționalitatea ratificării Convenției de la Istanbul. În cadrul briefing-ului de presă, Manole a precizat că potrivit Comisiei de la Veneția, Convenția de la Istanbul nu conține nicio definiție a familiei și nici a relațiilor dintre parteneri sau a relaţiilor de același sex și nici nu promovează în vreo formă specială astfel de relații.
„Convenția de la Istanbul se referă la instituția căsătoriei doar în contextul căsătoriei forțate. Convenția de la Istanbul nu obligă statele părți să legalizeze căsătoria între persoane de același sex”, a mai spus președintele Curții Constituționale.
Concluzia Curții a fost că sesizarea deputaților BECS nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.
Amintim că pe 19 octombrie socialiștii Grigore Novac și Vasile Bolea, deputați din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Grigore Novac menționat că scopul Convenției este unul camuflat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Maia Sandu a salutat ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlament
Fluxul de știri
0