Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu a salutat ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlament

© AP Photo / Roveliu BugaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Maia Sandu a menționat că ”violența împotriva fetelor și femeilor este cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului”.
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Președintele Maia Sandu a salutat ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlamentul Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unei conferințe internaționale cu privire la violența față de fete și femei și a violenței în familie.
Șeful statului a menționat că ”combaterea violenței asupra fetelor și femeilor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru țară și pentru întreaga societate”.
”Mă bucur că, în sfârșit, Republica Moldova a reușit să ratifice Convenția de la Istanbul – este un pas excelent înainte și vom reuși să facem efectele vizibile când acest document va fi implementat”, a declarat președintele Maia Sandu, în discursul de deschidere a evenimentului.
Se întâmplă după ce anterior Mitropolia Moldovei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ratificarea acestei convenții.
Deși oficial documentul ar lupta pentru prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor, mai multe state au atras atenția că aceasta dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.
Astăzi, deputații PSRM Grigore Novac și Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul. Potrivit lui Grigore Novac, scopul Convenției este unul camuflat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova.
Amintim că săptămâna trecută deputații din majoritatea parlamentară au votat în lectură finală ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de ratificarea Convenției pe care nu au susținut-o.
Bulgaria, Slovacia, Cehia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Ungaria, Rusia, Ucraina, Azerbaidjan și Armenia, membre ale Consiliului Europei, au refuzat anterior să ratifice această convenție.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Politică
Controversata Convenție de la Istanbul, ratificată: Opoziția a părăsit sala de plen
Fluxul de știri
0