Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avocații, în grevă: Ce i-au solicitat Parlamentului

CC0 / Pixabay / AJEL / Robă
Robă - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2022
Abonare
Uniunea Avocaților din Republica Moldova se adresează Parlamentului cu o solicitare și anunță de astăzi grevă japoneză.
CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Uniunea Avocaților din Republica Moldova îi solicită Parlamentului retragerea amendamentului propus de deputatul PAS Olesea Stamate, care prevede amendarea Legii Avocaturii astfel ca apărătorii să poată fi percheziționați și interceptați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților. Totodată, avocații intră de astăzi în greva japoneză.

În perioada 18-19 ianuarie, avocații vor purta câte o banderolă albă la brațul stâng. În cazul în care Parlamentul nu va admite adresarea Uniunii Avocaților, aceștia amenință cu grevă generală în perioada 20-24 ianuarie cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității din cadrului sistemului asistenței juridice garantate de stat.

O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Olesea Stamate a propus un amendament la Legea Avocaturii ce prevede abrogarea aliniatului doi al articolului 52, care spune că avocații nu pot fi percheziționați, nu li se poate ridica corespondența și nu li se asculta telefoane fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.
Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, avocatul Denis Staruș a declarat că avocații consideră că Legea, în redacția în care se află acum, corespunde normelor internaționale și garantează libertatea exercitării obligațiunii profesionale de către avocați în Republica Moldova. Și alte oricare imixtiuni, inclusiv cele care țin de independența și garantarea executării obligațiunilor de serviciu ale avocaților constituie o încălcare brutală a dreptului internațional și a celui constituțional.
Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Politică
Avocații sunt deciși să iasă la grevă – Ce gând rău le-a pus Olesea Stamate
Fluxul de știri
0