Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: Cresc compensațiile pentru încălzire - Cât le va oferi statul beneficiarilor

© Sputnik / Miroslav RotariОтопление
Отопление  - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2022
Abonare
Cei care sunt conectați la încălzirea centralizată vor beneficia de compensații mai mari pentru facturile la agentul termic. Anunțul a fost făcut de către premierul Natalia Gavrilița.
CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Guvernul a făcut modificări la buget ca să poată mări valoarea compensațiilor oferite celor care sunt conectați la încălzirea centralizată. Anunțul a fost făcut de către premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.

„Creștem volumul compensat de Guvern la factura de agent termic. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 67% din creșterea de tarif, în comparație cu luna octombrie, începând deja cu factura pentru luna ianuarie vom compensa 80% din creșterea de tarif”, a declarat Gavrilița.

Totodată, Guvernul a crescut și volumul acoperit de compensație. Astfel, dacă până acum Guvernul compensa o gigacalorie, acum statul va compensa până la 1,5 gigacalorii. În urma acestor modificări, suma compensațiilor oferite de Guvern celor care sunt conectați la încălzirea centralizată va ajunge de la 450 de lei pe lună la 815 lei.
Premierul a explicat în cadrul conferinței de ce s-a decis creșterea compensațiilor pentru această categorie de persoane.

„În medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centralizate sun mai sărace decât cele care au o centrală autonomă. Este vorba despre 210 mii de gospodării din Chișinău și Bălți, în mare parte din blocuri vechi, cu o pondere mare de pensionari. Doar cinci la sută din aceste gospodării pot să controleze volumul de căldură consumat. Restul, 95% nu pot regla volumele consumate, ceea ce înseamnă că aceste familii nu pot face economii”, a declarat premierul.

Amintim că luni, 17 ianuarie, președintele Republicii Moldova i-a solicitat Guvernului să majoreze compensațiile pentru consumul energiei termice și gazelor naturale. Asta după ce în data de 10 ianuarie Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2022
Societate
Spînu: Vrem să modificăm contractul cu Gazprom
Fluxul de știri
0