Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce spune o călugăriță despre tradițiile de Bobotează la moldoveni

Ce spune o călugăriță despre tradițiile de Bobotează la moldoveni
Abonare
Pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe stil vechi una dintre cele mai importante sărbători religioase - Botezul Domnului sau Boboteaza, cum este cunoscută în popor.
Preacuvioasa maică stareță Egumena Daniela Mereuță (Maica Daniela) a menționat într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova că ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului este una semnificativă și importantă pentru fiecare creștin.
Sărbătoarea botezului Domnului înseamnă o refacere sufletească și o curățire duhovnicească de care are nevoie fiecare om ce-L slujește. În ajunul sărbătorii, se ține post aspru, iar creștinii sunt îndemnați să participe la slujbele din biserică.

"Acest post aspru presupune nu neapărat reținerea de la mâncăruri, cât de la gândurile ce ne dau târcoale, de la nemulțumire, neliniște, tulburare lăuntrică. Să-l rugăm pe Dumnezeu care sfințește firea apelor să ne sfințească și pe noi. Să devenim mai buni, mai curați, mai deschiși, mai luminați, mai înțelepți și milostivi", a relatat Maica Daniela.

De Bobotează, în localitățile așezate pe malul unui râu, se obișnuiește ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flăcăi curajoși pentru a o aduce înapoi.
Preoții oficiază slujba de sfințire a apelor, iar credincioșii se scufundă în apa rece, întrucât cred în puterea divină a acestei ape și că este tămăduitoare.
Întrebată despre acest obicei, Maica Daniela a precizat că Biserica Ortodoxă nu interzice aceste practici, însă după părerea ei scăldatul de Bobotează este mai mult un act de curaj.

"Se imite acel Botez din Iordan, dar este doar un act de curaj al celor care vor să o facă. Așa se simte omul mai bine, e o tradiție pe care fiecare o tratează cum dorește și nu este o regulă sau un canon al Bisericii Ortodoxe. Firea apelor este sfințită, dar dacă omul nu-și sfințește firea sa mergând la slujbă și pocăindu-se în această zi, atunci în zadar o face", a conchis Preacuvioasa maică stareță Egumena Daniela Mereuță.

Fiecare creştin trebuie să ia din Agheasma de la Bobotează şi să o păstreze într-un vas curat şi la loc de cinste. Se gustă din ea pe nemâncate şi cu multă cuviinţă, în zilele de ajunare şi de post sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la biserică, mai ales când nu ne împărtăşim.
Credincioșii beau din Agheasma mare timp de opt zile, începând din ajunul Bobotezei, până pe 14/27 ianuarie.
Fluxul de știri
0