Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Boboteaza sau Botezul Domnului - Tradiții și superstiții

Boboteaza sau Botezul Domnului - Tradiții și superstiții
Abonare
Biserica condamnă orice superstiție legată de Bobotează, spune protoiereul mitrofor, paroh în satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu.
Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc pe 19 ianuarie Boboteaza, zi în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului. În ajun, preoții oficiază servicii divine și sfințesc apă pentru enoriași.
Preotul Nicolae Ciobanu afirmă că agheasma are o putere duhovnicească și terapeutică.

”Agheasma este foarte folositoare și oamenii se spală cu ea pe față în fiecare dimineață, beau câte puțin și sfințesc casa. Credincioșii cred în puterea divină a acestei ape care este tămăduitoare”, spune preotul Nicolae Ciobanu.

Din bătrâni se crede că, timp de opt zile din ajunul Bobotezei, creștinii nu trebuie să spele rufe deoarece ar murdări astfel apele sfințite.
Nicolae Ciobanu menționează că "nu se murdăresc apele prin faptul că noi spălăm rufele. Aceasta regulă a apărut din evlavia creștinilor care vor să cinstească această apă sfințită. Dar dacă sunt copii sau bolnavi care au nevoie să spele mai des rufele, o pot face, biserica nu interzice."
Despre alte obiceiuri și superstiții legate de această mare sărbătoare religioasă, aflați din interviul audio atașat.
Fluxul de știri
0