Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost vicepremier: Guvernul a pierdut toate posibilitățile de a renegocia contractul la gaz

Abonare
Prețul de achiziție a gazului furnizat de Gazprom Republicii Moldova în luna ianuarie a crescut până la 646 de dolari, cu aproape 200 de dolari mai mult decât în luna precedentă.
În acest context, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat în studioul Sputnik Moldova că va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea prețului la gaz până la 15 lei pentru un metru cub.
Fostul vicepremier, Alexandru Muravschi susține în acest context că, autoritățile ar trebui să se concentreze pe oferirea unor compensații și mai mari populației, întrucât posibilitatea renegocierii contractului cu Gazarăm Republica Moldova a pierdut-o, având în vedere atitudinea autorităților de la Chișinău.

”Și mai mult trebuie să lucrăm asupra compensării creșterii prețurilor. La momentul dat, Guvernul a pierdut toate posibilitățile de a renegocia acest contract, când și-au arătat atitudinea la etapa inițială, spunând că negocierea contractului cu Gazprom este problema Moldovagaz, iar ulterior au manifestat un comportament nerespectuos prin diferite declarații”, spune Muravschi.

Președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, că întreprinderea se confruntă repetat cu problema că nu poate să achita Gazpromului plata pentru gazul furnizat în luna curentă. Termenul limită este data de 20 ianuarie, iar dacă între timp nu va fi găsită o soluție, atunci riscăm să fie sistată livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.
Președintele Moldovagaz a precizat că în această situație nu există o altă soluție decât majorarea tarifului pentru a acoperi decalajul de casă care s-a creat în urma majorării cu aproape 200 de dolari a prețului de achiziție a gazelor natural.
Pe 29 octombrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu 5 ani contractul anterior cu concernul rus. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Doar că formula de formare a prețului nu a fost dezvăluită până acum.
Fluxul de știri
0