Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cancerul de col uterin: Simptome ce nu trebuie neglijate

Cancerul de col uterin: Simptome ce nu trebuie neglijate
Abonare
Anual, peste 350 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 160 mor din cauza acestei boli. Care sunt simptomele maladiei și cum poate fi prevenită?
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul obstetrician-ginecolog Aliona Dobrovolscaia a menționat că în stadiul incipient maladia nu dezvoltă niciun simptom, afecțiunea nu provoacă durere și nu modifică inițial starea de sănătate a femeii.
Totuși, cu trecerea timpului, după stadiul 1 al bolii, apar anumite simptome nefaste, fiind necesar deja un tratament mai radical.
"Printre acestea sunt durerile în timpul actului sexual, eliminările, schimbarea culorii și mirosului eliminărilor obișnuite, dureri de spate ș.a.", a menționat Aliona Dobrovolscaia.
Potrivit medicului, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin efectuarea testului citologic ce depistează celulele anormale și cancerul de col uterin. Acesta trebuie făcut o dată în trei ani de femeile care au vârste cuprinse între 25 și 60 de ani.
Testul se face gratuit, iar femeile trebuie doar să se adreseze la medicul de familie. Cancerul de col uterin poate fi prevenit și prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV), în adolescență.
Datele Ministerului Sănătății arată că peste 4 100 de moldovence sunt afectate în prezent de cancerul de col uterin. Anual, peste 370 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, iar peste 160 de femei mor din cauza că s-au adresat târziu la medic. Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani.
În anul 2020, Ministerul Sănătății a realizat un studiu conform căruia tendința de efectuare a testului citologic în Republica Moldova este pe un trend pozitiv, iar rata femeilor ce conștientizează importanța realizării testului citologic a ajuns la 62 la sută.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fluxul de știri
0