Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova, 1920
Radio
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Rolul Vitaminei D în primul an de viață

Rolul Vitaminei D în primul an de viață
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vitamina D are un rol esențial în dezvoltarea și menținerea sănătății copilului. Spre deosebire de alte vitamine, aceasta este disponibilă doar în cantități extrem de mici în alimente.
Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelul de calciu și fosfor din sânge, aceasta contribuie la sănătatea oaselor, asigură funcționarea optimă a sistemului imunitar și aparatului cardiovascular și garantează o musculatură sănătoasă.
Potrivit medicului pediatru Igor Pletosu, administrarea vitaminei D este extrem de importantă în primul an de viață a bebelușului. O afecțiune rară, dar gravă, cauzată de deficiența de vitamina D este rahitismul. Suplimentele cu vitamina D pot preveni și trata această problemă.
"Mai multe studii au demonstrat că vitamina D participă la dezvoltarea și la maturizarea sistemului endocrin, cardiovascular și gastrointestinal și neuropsihic al copilașului. Copilul crește armonios în primul an de viață dacă are suficientă vitamina D", a menționat medicul pediatru.
Igor Pletosu susține că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluș, însă el este o sursă săracă în vitamina D, conținând între 4 si 40 UI/litru, ceea ce este extrem de puțin.
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru vitamina D sunt 400 de unități internaționale (UI) pe zi pentru bebelușii mai mici de 12 luni și 600 UI pentru copii/adolescenți.
Mai multe informații aflați din interviul audio.
Fluxul de știri
0