Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Proteste masive în Franța împotriva adoptării pașaportului de vaccinare

© AFP 2024 / JOEL SAGETPașaport UE de vaccinare împotriva COVID
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2022
Abonare
Demonstrații masive au fost organizate sâmbătă în mai multe orașe din Franța, oamenii protestând împotriva proiectului de lege care transformă permisul sanitar într-un paşaport de vaccinare, aflat în prezent în dezbatere în parlament.
BUCUREŞTI, 16 ian – Sputnik, Doina Crainic. Oponenții acestui proiect de lege, adoptat la a doua lectură în Adunarea Națională în noaptea de vineri spre sâmbătă, au mărșăluit în special în Paris, Lyon, Nantes, Bordeaux, Rennes, Marsilia și Clermont-Ferrand.
Protestele au avut loc în contextul în care aproximativ 560.000 de persoane care nu au programul complet de vaccinare se află în riscul de a le fi dezactivat permisul actual, potrivit Sputnik France.
Săptămâna trecută, aproximativ 105.200 de manifestanți fuseseră numărați de Ministerul de Interne în toată Franța, însemnând de patru ori mai mulți decât cei 25.500 adunaţi la mobilizarea anterioară din 18 decembrie.
Sâmbăta aceasta, manifestanții au fost 1.300 la Lyon, 1.140 la Nantes, 1.000 la Bordeaux, 950 la Rennes, 750 la Marsilia și 650 la Clermont-Ferrand, potrivit poliției sau prefecturilor, citate de presa locală.

Codul QR - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2022
Coronavirus
De astăzi, nou permis sanitar în Franța – cine va rămâne cu codul QR dezactivat
Cu câteva ore înainte de aceste mobilizări, deputații au adoptat, la a doua lectură, controversatul proiect de lege prin care legitimația de sănătate se transformă într-un permis de vaccinare.
Dezbaterile s-au reluat în Senat, înaintea unui vot final al Adunării Naţionale care va avea loc duminică după-amiază.
Odată ce proiectul de lege va fi adoptat de parlament, francezii vor trebui să dovedească faptul că au urmat un program complet de vaccinare pentru a putea accesa activități de agrement, restaurante și baruri, târguri sau pentru a folosi mijloacele de transport public interregional. Un test negativ nu va mai fi suficient, cu excepția accesului la unități și servicii medicale.
Fluxul de știri
0