Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Demograf: Republica Moldova urmează să rămână fără alte 15 sate în următorii doi ani

Demograf: Republica Moldova urmează să rămână fără alte 15 sate în următorii doi ani
Abonare
Depopularea Republicii Moldova a ajuns la cote alarmante.
Un studiul publicat recent, realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, prezintă date conform cărora, din 1991 și până în 2022, populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori.
Demograful Valeriu Sainsus spune că tendințele sunt și mai îngrijorătoare, în special în zonele rurale. Astfel, în următorii ani, Republica Moldova va rămâne oficial fără alte 15 sate.

”În perioada sovietică au dispărut 150 de sate, iar după Independență, la fel, 150 de sate. În regiunea de nord avem în jur de 15 sate care vor dispărea în următorii 2-3 ani, unde au rămas nouă-zece persoane. Este vorba despre localități amplasate în unitățile administrative ca: Drochia, Fălești, Florești, Soroca. Este deosibit de important ca satele să fie menținute la cifra de două-patru mii de oameni”, spune Valeriu Sainsus.

Demograful a explicat că modul de viață pe care îl au cetățenii în zonele rurale face ca aceștia fie să se mute cu traiul în orașe, fie chiar să plece definitiv din Republica Moldova. Expertul a specificat în special problema transportului care leagă unitățile administrativ teritoriale.
”Ne-am pomenit cu foarte multe localități care au un număr extrem de mic de locuitori. Suntem în secolul XXI, dar o bună parte a locuitorilor nu au transport direct în raioane. În sate, agricultura este practic singura sursă de venit a oamenilor”, mai spune Valeriu Sainsus.
Lipsa locurilor de muncă, o infrastructură slab dezvoltată și neîncrederea în ziua de mâine se numără printre principalii factori care au redus drastic populația țării noastre în ultimii ani, consideră experții.
În raportul Biroului Migrație și Azil lansat la sfârșitul anului trecut este specificat că fenomenul migrației internaționale, în special a migrației forței de muncă din Republica Moldova, are un impact dublu asupra populației. Pe de o parte sunt efectele pozitive socio-economice determinate de transferurile făcute din străinătate, iar pe de altă parte - cele negative de ordin socio-demografic, care duc la deteriorarea profundă a structurii capitalului uman al țării.
Fluxul de știri
0