Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Date statistice: Moldovenii au călătorit mai mult cu transportul public în 2021

© Sputnik / Mihai CarausTransport public
Transport public - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2022
Abonare
Anul trecut, moldovenii au preferat să meargă mai mult cu transportul public. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică.
CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. În perioada ianuarie-noiembrie 2021, cu transportul public au fost transportați 55,7 milioane de pasageri, cu 10,6% mai mult față de aceeași perioadă din anul 2020.
În perioada dată pasagerii au ales să călătorească cu:
Transportul rutier - 97,3% din pasageri,
Transportul aerian - 1,4% din pasageri,
Transportul feroviar - 1% din pasageri.
Comparativ cu ianuarie-noiembrie 2020, creșteri au fost înregistrate la transportul aerian de pasageri de 2,2 ori și transportul rutier - cu peste 10 la sută. Totodată, se atestă o scădere în ceea ce privește transportarea pasagerilor cu mijloace de transport fluvial și feroviar.
În ianuarie-noiembrie 2021, cu autobuze şi microbuze au fost transportaţi 54,2 milioane pasageri, cu 10,3% mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent. Ponderea pasagerilor transportați cu autobuze şi microbuze în numărul total de pasageri transportaţi cu aceste mijloace este următoarea:
1.
Municipiul Chişinău - 51,1%,
2.
Centru – 20,2%,
3.
Nord – 16,8%,
4.
Sud – 9,2%
5.
UTA Găgăuzia – 2,7%.
Totodată, Biroul Naţional de Statistică informează că în luna noiembrie 2021 cu transportul public au fost transportați 5,1 milioane pasageri, cu 1,1% mai puțin față de luna corespunzătoare din anul precedent.
Protestul transportatorilor la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Societate
Transportatorii au ieșit la protest: Ce îi nemulțumește și de ce acuză autoritățile
Amintim că pe 16 decembrie transportatorii moldoveni au blocat parțial, în semn de protest, circulația pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Piața Marii Adunări Naționale.
Transportatorii susțin că ramura în care activează este practic pusă la pământ, după ce combustibilul s-a scumpit simțitor în ultimul an, numărul pasagerilor a scăzut din cauza pandemiei, iar șoferii abandonează profesia și pleacă peste hotare. Ei afirmă că pentru a acoperi toate cheltuielile ar fi nevoie de dublarea tarifelor pentru călătorie, dar își doresc în loc de asta să obțină de la guvern alte facilități, pentru a nu pune presiune pe călători. Să li se întoarcă acciza pentru motorină și TVA-ul.
Potrivit transportatorilor, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru.
Fluxul de știri
0