Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE a prelungit sancțiunile economice împotriva Rusiei

© Sputnik / Владимир Сергеев / Accesați arhiva multimediaSteagul Rusiei, UE și Franței
Steagul Rusiei, UE și Franței - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Abonare
Uniunea Europeană a anunțat că a prelungit sancțiunile economice împotriva Rusiei.
BUCUREŞTI, 14 ian – Sputnik, Doina Crainic. Uniunea Europeană a anunțat că a prelungit sancțiunile economice împotriva Rusiei până la 31 iulie 2022.
„Consiliul European a decis să prelungească sancțiunile cu privire la anumite sectoare economice ale Federației Ruse cu încă șase luni, până la 31 iulie 2022”, se arată în nota Consiliului European.
Liderii Uniunii Europene au votat în unanimitate în favoarea extinderii măsurilor restrictive împotriva Rusiei și au cerut Moscovei „să-și asume pe deplin responsabilitatea de a asigura implementarea acordurilor de la Minsk”.
Sancțiunile economice, impuse în urmă cu mai bine de șapte ani, vizează în primul rând sectoarele energetice, al apărării și finanțelor din Rusia.
Pentru unele bănci și companii rusești, accesul la piețele de capital primare și secundare ale UE este limitat și a fost introdusă o interdicție privind importul și exportul de arme și bunuri militare și civile cu dublă utilizare. Mai mult, Uniunea Europeană a interzis utilizarea și vânzarea unei părți din tehnologiile și serviciile pentru producția și explorarea petrolului, potrivit Sputnik France.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Rusia
Lavrov: Occidentul împinge Kievul să rezolve cu forța conflictul din Donbas
Inițial, UE a impus aceste sancțiuni la 31 iulie 2014, cu o valabilitate de un an. În martie 2015, durata sancțiunilor a fost condiționată de „implementarea deplină a acordurilor de la Minsk”. Restricțiile economice au fost de atunci prelungite pentru șase ani consecutiv.
Ca răspuns la acțiunile UE, Rusia a luat măsuri în sensul înlocuirii importurilor. Moscova a subliniat în mod repetat că Rusia nu este implicată în conflictul intern din Ucraina și nu face obiectul acordurilor de la Minsk.
Fluxul de știri
0