Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Occidentul împinge Kievul să rezolve cu forța conflictul din Donbas

© POOLSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Abonare
Ministrul de Externe al Rusiei a vorbit în cadrul tradiționalei sale conferințe de presă despre amplificarea tensiunilor în lume pe fundalul acțiunilor Occidentului.
CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Țările occidentale contribuie la evoluția negativă a evenimentelor, potențialul de conflict se acumulează în lume, a spus Serghei Lavrov într-o conferință de presă.
„Situația nu se îmbunătățește, potențialul de conflict se acumulează. Colegii occidentali generează o evoluție negativă a evenimentelor, au stabilit un curs de subminare a arhitecturii relațiilor internaționale, care se bazează pe Carta ONU, și urmăresc o linie de înlocuire a dreptului internațional cu propriile reguli”, a spus el.
Cei care nu se aderă la „coalițiilor fruntașilor”, care dictează noi abordări tuturor celorlalți, sunt declarați retrograzi, a precizat ministrul.
El a spus că există sute de trupe americane și britanice în Ucraina, iar furnizarea de arme de către Occident către partea ucraineană creează o tentație în plus pentru Kiev de a recurge la rezolvarea cu forța a conflictului din Donbas.
"Sunt militari străini acolo. Și mulți. Nu sunt mii, așa spune mulți uneori greșit, dar sunt câteva sute de americani, britanici și alții", a spus Lavrov.

"Suntem foarte conștienți că tot ceea ce face Occidentul în ceea ce privește asigurarea acestui guvern (al Ucrainei) cu arme creează o tentație suplimentară pentru ca acesta să treacă la rezolvarea cu forța a problemelor din estul Ucrainei. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi din motive evidente", a subliniat ministrul rus.

El a sfătuit Occidentul să-și focuseze atenția de la „invazia” mitică a Rusiei către amenințările președintelui ucrainean Zelenski împotriva rușilor și vorbitorilor de limbă rusă din țară.
După cum a remarcat Lavrov, recent președintele Zelenski, vorbind despre locuitorii din Donbas, i-a numit „specii” și a declarat că „dacă sunteți „specii”, fiind cetățeni ai Ucrainei, vă considerați ruși, doriți să vorbiți rusa, doriți să împărtășiți cultura rusă, atunci cărați-vă în Rusia”.
„Lângă linia de contact (Ucraina - n.red.) a adunat un număr neobișnuit de mare (de forțe armate - n.red.), dar Occidentului nu-i pasă. Este îngrijorat de ce face Rusia pe teritoriul său. Și dacă decide să folosească unitățile acumulate ale forțelor armate pentru a-i expulza pe ruși de acolo? Așadar, le-aș sugera colegilor noștri occidentali, când evaluează cine și unde se mișcă, unde își mută trupele pe teritoriul lor, să vadă ce obiective proclamă de fapt radicalii ucraineni, în frunte cu președintele, în raport cu rușii și vorbitori de limbă rusă”, a spus Lavrov în cadrul conferinței de presă.

Totodată, diplomatul a subliniat că Rusia nu a amenințat niciodată poporul ucrainean, spre deosebire de Vladimir Zelenski.
„Rusia nu a amenințat niciodată, nicăieri, nici în public, nici în spatele ușilor închise, poporul ucrainean. Iar domnul Zelenski și acoliții săi o fac direct. Am dat deja un exemplu când Zelenski le-a cerut rușilor să se care din Ucraina. Aceasta este o amenințare directă”, a spus ministrul rus de externe.
Fluxul de știri
0