Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Tocarciuc: În curând, în Moldova vor fi câte 15 mii de cazuri de COVID-19 pe zi

© Inquam Photos / Virgil SimonescuSpital, secția COVID
Spital, secția COVID - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Abonare
Un expert în sănătate a vorbit despre prognoza alarmantă a americanilor privind un nou val de coronavirus în Moldova.
CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. În cele mai grele vremuri de pandemie, numărul de cazuri noi de COVID-19 în Moldova a ajuns la două mii pe zi. Totuși, acest lucru nu corespunde realității. Declarația a fost făcută de către expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc, în studioului Sputnik Moldova.
„Trebuie să înțelegem ce au însemnat pentru noi 2000 de cazuri pe zi. Acestea au fost cazuri confirmate după testare, dar nimeni nu a știut niciodată numărul de persoane cu adevărat infectate. Acum va fi la fel", a spus expertul.
Cazurile neînregistrate sunt principala cauză de răspândire a virusului, susține Tocarciuc.
„Doar o parte dintre cei infectați vor ajunge la medic și vor fi testați. Vor fi mulți oameni cu simptome ușoare care nu vor merge deloc la medic, dar vor răspândi virusul în familiile lor, în colectiv. Acesta este cea mai mare problemă cu care se confruntă acum toate țările", a spus expertul.
Ținând cont de pătrunderea tulpinii „omicron” în Moldova, expertul a vorbit și despre o prognoză a americanilor extrem de neplăcută pentru țara noastră.
„Am văzut prognozele de la institutul din Washington, ele indică de la 60 de mii până la 110 mii de cazuri active pe săptămână. Asta ar însemna mai mult de 15 mii de cazuri pe zi, iar eu nu știu dacă vom face acest număr de teste pe zi”, a precizat Ala Tocarciuc.
Amintim că marți, 11 ianuarie, s-a făcut anunțul că în Moldova au fost depistate primele cazuri de infectare cu varianta „omicron”, după ce s-a efectuat secvențierea virusului. Astfel, din cele 149 de probe, în 16 s-a confirmat varianta „omicron”.
În cadrul unei conferințe de presă organizate în contextul depistării variantei „omicron” în Republica Moldova, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că în următoarea perioadă vom înregistra câte 3-4 mii de cazuri de COVID-19 pe zi. În context, ministrul a îndemnat oamenii să se imunizeze împotriva COVID-19, pentru a putea preveni cazurile grave de îmbolnăvire și letale.
În cadrul aceleiași conferințe, Nemerenco a declarat că peste 4 500 de paturi pentru persoanele infectate cu noul coronavirus sunt pregătite în cazul în care un nou val pandemic va lovi Republica Moldova.
Omicron - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Coronavirus
Celulele din corpul uman care au un rol protector în fața Omicron
Fluxul de știri
0