Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Reguli noi de intrare în Republica Moldova - Sunt vizați toți cetățenii

© Sputnik / Miroslav RotariРумыния контрольно пропускной пункт
Румыния контрольно пропускной пункт - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Abonare
CNESP a luat noi decizii în ceea ce privește gestionarea pandemiei. Astfel, au fost stabilite noi reguli de intrare în țară, în caz contrar, persoana va sta în carantină timp de 14 zile.
CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până în data de 15 martie. Astfel, începând de luni, 17 ianuarie, la frontiera de stat revin regulile de intrare în țară prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova va fi permisă pe baza unuia din documentele:
certificat de vaccinare
test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat)
concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.
Cei care nu vor prezenta unul dintre aceste documente va fi plasat în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Aceste persoane vor trebui să completeze fișa epidemiologică electronică, în cazul minorilor până la 14 ani, fișa epidemiologică va fi completată de reprezentantul legal sau de însoțitor. Este de menționat faptul că regimul de carantină poate fi întrerupt după a 7-a zi dacă persoana efectuează un test PCR la COVID-19 sau un test rapid, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.
Conform deciziei, dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Certificatul trebuie să fie prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.
Testul PCR la COVID-19 nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore, iar testul rapid antigen nu mai vechi de 48 de ore înaintea îmbarcării, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.
Confirmarea că persoana a fost deja bolnavă cu COVID-19 trebuie să confirme perioada între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) de la însănătoșire. Testul la anticorpi este valabil timp de 90 de zile și trebuie prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.
Este de menționat faptul că accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău se permite pentru călători cu prezentarea biletului de călătorie, iar pentru însoțitori - cu prezentarea certificatului COVID-19.
Întreaga decizie a Comisiei poate fi citită AICI.
Медицинский работник и пациент в отделении реанимации и интенсивной терапии - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Coronavirus
Ultima oră: Stare de urgență în sănătate publică în toată țara
Fluxul de știri
0