Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Peste 40 de mii de moldoveni pleacă anual din Republica Moldova – detalii alarmante

Peste 40 de mii de moldoveni pleacă anual din Republica Moldova – detalii alarmante
Abonare
Expertul în politici economice Veaceslav Ioniță a vorbit la Sputnik Moldova despre fenomenul depopulării Republicii Moldova, care în momentul de față a ajuns la cote alarmante.
Depopularea țării devine problema numărul unu a dezvoltării economice în Republica Moldova. Declarația îi aparține economistului Veaceslav Ioniță care a realizat recent un studiu potrivit căruia, din 1991 și până în 2022, populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori.

"Înainte de alegerile parlamentare din anul 2014, am realizat un sondaj în care am întrebat cetățenii dacă planifică să plece peste hotare. Atunci am avut cea mai mică intenție de emigrație. Aceste date relevă că oamenii sperau că lucrurile se vor schimba spre bine. În luna decembrie 2021 am repetat sondajul. Cu regret, numărul celor care spun că vor să aleagă calea străinătății a revenit la procentul obișnuit care era până la alegeri", a menționat expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Analistul economic spune că politicul influențează în mică parte procesul de emigrație a populației. Instabilitatea economică - lipsa unui loc de muncă și a unui salariu bine plătit îi determină pe oameni să plece peste hotare.

"Plecarea cetățenilor este un fenomen profund, cu o dinamică mult mai mare decât micile procese politice care au loc acum. Ponderea noastră în lume s-a redus de 2 ori din cauza natalităţii scăzute, şi de 3 ori din cauza plecării masive în lume a cetăţenilor. Atunci când guvernarea va formula o politică clară de îmbunătățire a calității vieții oamenilor în ceea ce privește creșterea salariilor și crearea locurilor de muncă, situația se va îmbunătăți” , a spus Veaceslav Ioniţă.

Expertul a menționat că în 1991 Republica Moldova avea 4 milioane 364 de mii de cetățeni, iar acum, la începutul anului 2022, are cel mai probabil 2 milioane 867 de mii de locuitori.
Fluxul de știri
0