Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia nu a primit de la OSCE un răspuns adecvat cu privire la garanții

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaReprezentantul permanent al Rusiei pe lângă OSCE, Aleksandr Lukașevic
Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă OSCE, Aleksandr Lukașevic - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Abonare
Reprezentantul permanent Lukașevici: Rusia nu a primit de la OSCE un răspuns adecvat cu privire la garanții
CHIȘINĂU, 13 ian – Sputnik. Federația Rusă nu a primit un răspuns adecvat din partea OSCE la propunerile sale în domeniul securității, totul s-a mișcat în jurul îngrijorărilor lor, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă OSCE, Aleksandr Lukașevici, relatează RIA Novosti.
La Viena s-au încheiat cu ceva timp în urmă consultările pe platforma Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
”Vreau să spun din start că nu am auzit din partea partenerilor noștri un răspuns adecvat sau vreo reacție oarecare la propunerile noastre, totul s-a învârtit în jurul îngrijorărilor lor în legătură cu un așa-zis comportament agresiv al Rusiei, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina”, a spus el la o conferință de presa.
Potrivit acestuia, țările OSCE „au exersat, au interpretat în felul lor” principiul indivizibilității securității consacrat în documente, „considerând că nimeni nu poate influența alegerea sistemului de securitate al unui sau altui stat”.
”Aici au pus punctul, deși documentele conțin o formulă, care continuă formula, că la alegerea modalităților de asigurare a securității trebuie să se țină cont de îngrijorările altor state”, a adăugat Lukașevici.
Totodată, diplomatul a subliniat că delegația rusă a reușit să transmită poziția sa cu privire la aceste chestiuni.
„Un accent aparte a fost pus evident pe comportamentul Statelor Unite și NATO, care continuă să valorifice în aspect militar teritoriile statelor care au aderat la alianță și să desfășoare acolo sisteme de armamente de lovitură, ceea ce reprezintă o amenințare directă și nemijlocită pentru interesele naționale ale Rusiei”, a menționat Lukașevici.
El a subliniat că Moscova nu pune un ultimatum, ci propune să se facă o claritate în problemele apărute și să se găsească compromisuri.
Drapelele Rusiei și SUA la negocierile de la Geneva - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Rusia
Lavrov: SUA au promis ”să pună pe hârtie” răspunsul privind garanțiile de securitate
Miercuri la Bruxelles a avut loc ședința Consiliului Rusia – NATO. Evenimentul a fost o continuare a negocierilor cu Statele Unite privind garanțiile de securitate, care au avut loc în perioada 9-10 ianuarie în Elveția. Consultări în aceeași problemă sunt programate și mâine, pe platforma de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de acorduri cu SUA și înțelegeri cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova solicită între altele de la partenerii săi occidentali garanții privind renunțarea la extinderea în continuare a NATO spre est, aderarea la bloc a Ucrainei și la crearea de baze militare în țările post-sovietice.
Fluxul de știri
0