Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au intrat în vigoare noile prețuri plafon: Cât ar putea costa astăzi carburanții

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Astăzi au intrat în vigoare noile prețuri plafon la carburanți. Cât ar putea costa astăzi benzina și motorina.
CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat ieri noile prețuri plafon la carburanți, iar astăzi acestea au intrat în vigoare. Astfel, joi, 13 ianuarie, benzina și motorina s-ar putea scumpi.
Din data de 2 septembrie ANRE a început să stabilească iarăși prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a carburanților, iar de atunci prețurile variază de la o zi la alta.

Prețurile plafon stabilite de ANRE pentru benzină și motorină - 13 ianuarie

Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 21 de lei și 84 de bani pentru un litru, cu trei bani mai mare față de ziua de 12 ianuarie. Prețul la motorină a crescut cu șapte bani și a ajuns la 18 lei și 56 de bani. Aceste prețuri plafon vor fi în vigoare joi, 13 ianuarie.
De menționat că produsele petroliere s-au scumpit pe parcursul lunilor septembrie - octombrie, anul trecut. Însă pe parcursul lunii noiembrie s-a atestat o scădere ușoară a prețurilor la combustibil. Din luna decembrie și până în prezent s-a atestat o creștere constantă.

ANRE explică de ce cresc prețurile la produsele petroliere

Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare parte faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. În rezultat, din 1 ianuarie 2022, acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani per litru la benzina COR 95 și 25 bani per litru la motorină.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Societate
Expert: Prețurile la combustibil sunt ridicate intenționat
Fluxul de știri
0