Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Prețurile la combustibil sunt ridicate intenționat

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
După ce prețurile la combustibil au crescut brusc în ultimele zile, expertul în domeniul energeticii Sergiu Ungureanu a declarat că între petroliști există o înțelegere de cartel, iar prețurile sunt ridicate intenționat.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Luni, 3 ianuarie, tarifele pentru combustibil stabilite de ANRE pentru a doua zi au crescut brusc, cu 60 de bani pentru benzină și cu 31 de bani pentru motorină. Prețurile plafon au fost majorate și pentru astăzi. Acestea au crescut cu 13 bani, comparativ cu cele anunțate pentru marți, 4 ianuarie.
Deși Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare măsură faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova, expertul Sergiu Ungureanu consideră că aceste majorări se datorează înțelegerilor dintre petroliști.

„Piața moldovenească a produselor petroliere este foarte mică, iar companiile internaționale pot concura cu greu. În această situație, devine clar că există o serie de înțelegeri privind formarea prețurilor între „jucătorii autohtoni” de pe această piață”, a spus Ungureanu.

Fiecare rețea de benzinării contribuie la câștigarea banilor pe seama veniturilor șoferilor, susține expertul.
„Instituțiile precum ANRE, Consiliul Concurenței, Serviciul Antimonopol ar trebui să identifice toate aceste scheme și să-i pedepsească pe responsabili. În țările vest-europene, de exemplu, se pun amenzi mari atunci când furnizorii își permit să umfle prețurile”, a adăugat Ungureanu.
Stație de alimentare - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Economie
Prin ce se explică creșterea bruscă a prețurilor la benzină și motorină în Moldova
Specialistul este sigur că dacă sunt încălcate condițiile de concurență, atunci instituțiile statului ar trebui să intervină imediat. Potrivit expertului, în Moldova este greu de amintit cazuri în care anumite instituții au intervenit în aceste situații și le-au rezolvat în favoarea șoferilor, și nu a „marilor rechini” de pe piața petrolieră din țară.
Amintim că pentru astăzi, prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 21 de lei și 43 de bani pentru un litru, cu 13 bani mai mult față de ziua de 4 ianuarie. Prețul la motorină va crește cu 13 bani și va costa 17 lei și 86 de bani.
Anterior, ANRE a menționat că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor. Totodată, mecanismul actual de formare a prețurilor exclude orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora.
Fluxul de știri
0