Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Preot ortodox, despre semnificație și tradiții de Sfântul Vasile cel Mare

Preot ortodox, despre semnificație și tradiții de Sfântul Vasile cel Mare
Abonare
În data de 14 ianuarie, creștinii ortodocși din țara noastră îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare. Despre semnificația sărbătorii religioase și tradițiile legate de această zi, am aflat de la consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei, Nicolae Ciobanu.
Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit în toate bisericile ortodoxe din țara noastră, fiind una dintre cele mai importante sărbători religioase în calendarul creștin.
Sfântul Vasile este pilonul bisericii ortodoxe și este renumit prin cărțile de povățuire duhovnicească și canoanele pe care le-a lăsat. Mai mult, el este și întemeietorul vieții monahale, iar în prezent multe dintre rânduielile din mănăstire sunt preluate din învățăturile lui.
"În familia lui Vasile erau cinci sfinți: mama Emilia, tatăl Vasile supranumit Vasile cel Bătrân, Macrina și sfântul Grigore de Nyssa. Acest lucru denotă că au fost o familie în care s-a vorbit despre divinitate și l-au cinstit pe Dumnezeu", a relatat pentru Sputnik Moldova părintele Nicolae Ciobanu.
Sărbătoarea Sfântului Vasile întruchipează multe tradiții și obiceiuri deosebite. Creștinii ortodocși participă în ajun la slujba de seară și se mărturisesc, iar în dimineața zilei Sfântului Vasile se oficiază Liturghia ce-i poartă numele, ulterior are loc sfânta împărtășanie.
"În ajunul sărbătorii, credincioșii merg din casă în casă și le urează gazdelor un an bogat, fără primejdii. Conform obiceiului, dimineața se umblă cu semănatul pentru a avea un an roditor și prosper", a menționat părintele.
Nicolae Ciobanu a îndemnat toți credincioșii să se roage în aceste zile de sănătate și să-l cinstească pe acest mare Sfânt.
Fluxul de știri
0