Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Părinții care vor colecta taxe în școli și grădinițe ar putea fi amendați

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Abonare
Gata cu taxele din școli și grădinițe pentru draperii, reparație, mese, scaune, tehnică, dar și altele. Părinții care vor colecta astfel de taxe s-ar putea alege cu o amendă de până la cinci mii de lei sau lucru în folosul comunității.
CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. În cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, miniștrii au aprobat modificările la Codul Contravențional. Astfel, în una dintre modificări se numără și sancționarea celor care vor colecta taxe.
Conform proiectului, cei care vor promite sau oferi bani, dar și cei care vor colecta recompense nelegitime pentru profesori, dar și alți angajați din domeniul de de învățământ, comerț, alimentație publică, transport, deservire socială, comunală sau medicală, riscă amendă de până la cinci mii de lei sau lucru în folosul comunității de până la 40 de ore.
Totuși, proiectul de hotărâre prevede amendarea și celor care nu doar colectează, dar și pretind, acceptă sau iau acești bani pentru prestarea anumitor servicii care țin de obligațiile de serviciu ale acestor salariați, fie că este vorba despre domeniul de învățământ, comerț, alimentație publică, transport, deservire socială, comunală sau medicală. Mai exact, angajații care vor accepta aceste taxe, la fel, ar putea fi sancționați.
„Se sancționează cu amendă de la 60 (3000 de lei) la 300 de unități convenționale(15 000 de lei), cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate sau de a deține anumite funcții pe un termen de la 3 luni la un an”, se menționează în proiect.
Autorii proiectului susțin că aceste modificări au drept scop diminuarea și eradicarea fenomenul taxelor informale din domeniul învățământului, deoarece Constituția Republicii Moldova prevede că învățământul este gratuit.
„O problemă importantă în societate rămân a fi taxele informale, adică taxele de înmatriculare în instituțiile de învățământ cu finanțare de la bugetul de stat; plățile achitate în fondul clasei; în fondul instituției de învățământ; asigurarea cu manuale de alternativă; prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii; consultații academice; efectuarea lucrărilor de reparație, amenajare și dotarea instituțiilor de învățământ; organizarea activităților extrașcolare etc., sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora”, susțin autorii proiectului.
Autorii mai susțin că în lipsa unui cadru juridic și administrativ, aceste taxe sunt ilegale și îngrădesc accesul liber la educație a persoanelor cu un buget redus. Mai mult, autorii precizează că aceste colectări de taxe generează conflicte de interese, iar odată ce profesorii, educatorii, dar și alți angajați ai instituțiilor de învățământ acceptă acești bani, aceștia au un sentiment de obligație față de copiii, părinții cărora achită asemenea beneficii.
„Profesorii ajungând în situații de conflict de interese sau sunt în dificultate atunci când urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor. Afectarea procesului de evaluare și notare corespunzătoare a elevilor, prin plățile efectuate de părinți, poate avea mai multe efecte adverse”, se mai arată în proiect.
Este de menționat faptul că proiectul a fost aprobat de Guvern, dar acesta urmează să ajungă pe masa deputați pentru a fi votat în două lecturi.
cerșetori - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Vecinii care fac gălăgie în weekend vor fi amendați: De pedeapsă nu scapă nici cerșetorii
Fluxul de știri
0