Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost viceministru al Economiei: Prețurile și facturile din Moldova, incompatibile cu viața

Fost viceministru al Economiei: Prețurile și facturile din Moldova, incompatibile cu viața
Abonare
Scumpirile la produse alimentare și servicii îngrijorează populația din Republica Moldova. Intențiile de a dubla practic prețul pentru energia electrică și a crește tariful la gazele naturale de 1,5 ori vor afecta dur nivelului de viață al populației.
Fostul viceministru al Economie, Iurie Muntean a criticat modul în care Guvernul și partidul de guvernământ gestionează situația în țară.

"Tarifele actuale sunt incompatibile cu viața în Republica Moldova. De exemplu, mămica mea care are o pensie de 2200 de lei a primit factura pentru încălzire în sumă de 2500 de lei. Mama soacră la pensia de 2000 de lei, a primit factură ce constituie 4000 de lei, iar exemplele pot continua", a declarat Iurie Muntean în cadrul emisiunii "Contrapunct".

Fostul deputat a accentuat că cetățenii vor fi nevoiți să cheltuiască de la 60 la 100% din venituri pentru acoperirea facturilor la încălzire.

"Pentru agenții economici situația de asemenea este dramatică. Ponderea cheltuielilor aferente energiei în Republica Moldova includea în sine costul producerii, fiind de 3-4 ori mai mare decât ponderea în Uniunea Europeană. Acum ea va ajunge până la 50 la sută, ceea ce va reduce din competitivitatea pe piața externă, și va omorî mica industrie pe care o mai avem" a spus fostul viceministru al Economie.

Menționăm, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este extrem de alarmată de situația ce vizează criza energetică și solicitările furnizorilor de gaze naturale și energie electrică privind o nouă majorare a tarifelor și prețurilor la resursele energetice.
"Aceste scumpiri vor avea un efect de avalanșă și vor atrage scumpirea tuturor mărfurilor și serviciilor. Nu putem să nu atragem atenția și asupra scumpirii în fiecare zi a carburanților, care, de asemenea, conduc la creșteri de prețuri în toate domeniile", menționează CNSM.
Dat fiind acest fapt, sindicaliștii solicită guvernării, în regim de urgență, să întreprindă un șir de măsuri care să diminueze impactul majorărilor.
Fluxul de știri
0