Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Facturi la gaz cu sume exorbitante: Oamenii trebuie să plătească chiar și 11 mii de lei

© Sputnik / Miroslav RotariСчета за коммунальные услуги
Счета за коммунальные услуги - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovenii au început să primească facturile pentru gazele și căldura consumate în luna decembrie. Unele facturi conțin sume mai mari decât salariul pe are îl primesc oamenii.
CHIȘINĂU, ian 13 – Sputnik. Zeci de persoane au început să se plângă pe rețelele de socializare că au primit facturile pentru gaz și căldură, iar suma indicată în ele este exagerat de mare. Oamenii spun că nu știu cum să plătească aceste facturi, care la unii ajung aproape la 11 mii de lei.
Aceștia mai scriu că nu își văd viitorul în această țară, iar sumele fantastice pe care sunt nevoiți să plătească sunt un motiv pentru a pleca din Moldova.

Noile tarife la gaz și căldură

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, constituie 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul a crescut de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare ar putea să-l revizuiască.
La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură costă 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).
După majorarea tarifului, autoritățile au anunțat că vor oferi compensații pentru gaz și căldură.
Pentru consumatorii casnici primii 50 de metri cubi vor costa câte 6,8 lei. Următorii 100 de metri cubi vor costa câte 7,9 lei. Guvernul va achita diferența de preț după ce a fost aprobat noul tarif la gazele naturale.
Mai mult de 220 mii consumatori casnici care dispun de încălzire centralizată, din Chișinău, Bălți, Ungheni și alte localități, vor primi compensații pentru creșterea prețului la agentul termic.
Totodată, pentru 300 de mii de familii vulnerabile, indemnizația pentru perioada rece a anului va crește de la 500 la 700 de lei pe lună. Asta după parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens.

Din februarie am putea avea tarife și mai mari

La începutul săptămânii, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Totodată, în data de 11 ianuarie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că tariful la gazele naturale ar putea crește în februarie până la 14 lei și 70 de bani, dacă Moldova va achita ”Gazpromului” același preț de 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze ca și în luna ianuarie. Totodată, Spînu nu a exclus că prețul de achiziție al gazelor naturale pentru Moldova ar putea să scadă în februarie până la 450 sau 430 de dolari pentru mia de metri cubi.
Ieri după ședința de Guvern, premierul Natalia Gavrilița a explicat dacă odată cu creșterea tarifelor la gazele naturale va crește și valoarea compensațiilor oferite de către Guvern. Astfel, potrivit prim-ministrului, majorarea tarifelor poate fi cerută de către Moldovagaz atunci când devierile financiare negative depășesc cinci la sută. Ulterior, ANRE are la dispoziție 15 zile pentru a aproba noile tarife. Natalia Gavrilița a precizat că chiar dacă ANRE va aproba creșterea tarifelor la gaz începând cu luna februarie, totuși compensații vor crește și ele.
factura la gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Dacă vor crește tarifele la gaz, vor crește și compensațiile? Ce spune Gavrilița
Fluxul de știri
0