Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dacă vor crește tarifele la gaz, vor crește și compensațiile? Ce spune Gavrilița

© Sputnik / Mihai Carausfactura la gaz, imagine simbol
factura la gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Din februarie s-ar putea majora tarifele pentru consumul de gaze naturale. Autoritățile explică dacă odată cu creșterea tarifelor vor crește și compensațiile oferite de Guvern.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița a explicat dacă odată cu creșterea tarifelor la gazele naturale va crește și valoarea compensațiilor oferite de către Guvern. Astfel, potrivit prim-ministrului, majorarea tarifelor poate fi cerută de către Moldovagaz atunci când devierile financiare negative depășesc cinci la sută. Ulterior, ANRE are la dispoziție 15 zile pentru a aproba noile tarife.
Natalia Gavrilița a precizat că chiar dacă ANRE va aproba creșterea tarifelor la gaz începând cu luna februarie, totuși compensații vor crește și ele.
„Compensațiile care sunt oferite de Guvern, sunt oferite în proporție de două treimi din prețul din octombrie, deci două treimi a creșterii este acoperită de Guvern. Asta înseamnă că dacă crește tariful, atunci crește și valoarea compensației oferite de Guvern, pentru că ea este în proporție de două treimi pentru primii 50 de metri cubi și de 50% pentru următorii 100 de metri cubi. Oricum, această sumă va crește”, a declarat Natalia Gavrilița.
Totodată, premierul a menționat că Guvernul analizează necesitatea unor măsuri suplimentare de compensare a facturilor pentru cetățenii cu venituri mici.
„Guvernul analizează necesitatea de a se mai introduce anumite compensații, de exemplu, să creștem proporția acoperită de Guvern pentru primii 50 de metri cubi. În alte țări există mecanisme și date care permit evaluarea dacă cetățeanul este vulnerabil energetic. Vom lucra și asupra acestui mecanism, care deocamdată nu există în Moldova”, a precizat premierul.
Luni, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Amintim, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat marți în cadrul unei emisiuni televizate că tariful la gazele naturale ar putea crește în februarie până la 14 lei și 70 de bani, dacă Moldova va achita ”Gazpromului” același preț de 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze ca și în luna ianuarie. Totodată, Spînu nu a exclus că prețul de achiziție al gazelor naturale pentru Moldova ar putea să scadă în februarie până la 450 sau 430 de dolari pentru mia de metri cubi.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Va fi sau nu instituită starea de urgență în domeniul gazelor: Ce spune Gavrilița
Fluxul de știri
0