Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stoltenberg - NATO este interesată să discute cu Rusia controlul armamentului

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaМюнхенская конференция по безопасности
Мюнхенская конференция по безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Stoltenberg a declarat că NATO interesată să discute cu Rusia despre controlul armelor, securitatea cibernetică, transparență.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. NATO este interesată să discute cu Federația Rusă despre controlul armelor, securitatea cibernetică, transparență și reluarea activității reprezentanțelor oficiale, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma Consiliului NATO-Rusia, care a avut loc miercuri.
“În special, aliații ar dori să discute modalități concrete de creștere a transparenței, de prevenire a incidentelor militare periculoase și de reducere a amenințărilor și amenințărilor cibernetice în spațiu. Aliații sunt, de asemenea, interesați să abordeze problema controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea nucleară, inclusiv să discute despre restricțiile reciproce asupra rachetelor”, a spus Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă.
El a menționat că aliații sunt interesați de îmbunătățirea canalelor de comunicare militare și civile, precum și de posibilitatea restabilirii misiunilor la Moscova și Bruxelles.
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Rusia
Stoltenberg, după Consiliul Rusia - NATO: Există dezacorduri serioase
Pe 12 ianuarie, la Bruxelles s-a desfășurat prima ședință din ultimii doi ani a Consiliului Rusia-NATO. Negocierile au început la ora 10:00, ora locală, și au durat mai bine de patru ore. Delegația Rusiei la întâlnire este reprezentată de ministrul adjunct de externe Aleksandr Grușko și ministrul adjunct al apărării Aleksandr Fomin, care au participat la discuțiile de la Geneva. Din partea NATO sunt prezenți secretarul general al blocului, Jens Stoltenberg, și reprezentanți ai treizeci de țări aliate. Evenimentul a constituit o continuare a negocierilor cu Statele Unite privind garanțiile de securitate, care au avut loc în perioada 9-10 ianuarie în Elveția. Consultări în aceeași problemă sunt programate și mâine, pe platforma de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de acorduri cu SUA și înțelegeri cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova solicită între altele de la partenerii săi occidentali garanții privind renunțarea la extinderea în continuare a NATO spre est, aderarea la bloc a Ucrainei și la crearea de baze militare în țările post-sovietice.
Consiliul Rusia-NATO a fost creat în 2002 ca platformă pentru dezvoltarea coordonării. După 2008, activitatea a fost ”înghețată, în 2014 relațiile au devenit și mai tensionate. O înrăutățire definitivă a interacțiunii a avut loc în octombrie anul trecut, când NATO a revocat acreditările a opt diplomați ruși. Drept răspuns, Moscova a decis să suspende activitatea misiunii permanente la sediul NATO din Belgia și să închidă misiunea de comunicații militare și biroul de informare al blocului de la Moscova.
Întrevederea ministrului Nicu Popescu cu ambasadorul Federației Ruse Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Politică
Ministrul de Externe s-a întâlnit cu ambasadorul rus, Oleg Vasnețov: Ce au discutat
Fluxul de știri
0