Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Stoltenberg, după Consiliul Rusia - NATO: Există dezacorduri serioase

© AFP 2024 / STEPHANIE LECOCQJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Secretarul general al NATO Stoltenberg: există dezacorduri serioase între Alianță și Rusia.
Există dezacorduri serioase între aliații NATO și Rusia, nu sunt ușor de depășit, dar a fost important să se înceapă un dialog, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
"Există contradicții serioase între aliații NATO și Rusia în aceste probleme. Contradicțiile nu vor fi ușor de depășit, dar este un semn pozitiv că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat la aceeași masă și, în esență, fac acest lucru", a spus el, după discuțiile din cadrul Consiliului NATO - Rusia, menționând că aceasta se referă la problemele de securitate din Europa și la situația din Ucraina.
Pe 12 ianuarie, la Bruxelles s-a desfășurat prima ședință din ultimii doi ani a Consiliului Rusia-NATO. Negocierile au început la ora 10:00, ora locală, și au durat mai bine de patru ore. Delegația Rusiei la întâlnire este reprezentată de ministrul adjunct de externe Aleksandr Grușko și ministrul adjunct al apărării Aleksandr Fomin, care au participat la discuțiile de la Geneva.
Din partea NATO sunt prezenți secretarul general al blocului, Jens Stoltenberg, și reprezentanți ai treizeci de țări aliate. Evenimentul a constituit o continuare a negocierilor cu Statele Unite privind garanțiile de securitate, care au avut loc în perioada 9-10 ianuarie în Elveția. Consultări în aceeași problemă sunt programate și mâine, pe platforma de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de acorduri cu SUA și înțelegeri cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova solicită între altele de la partenerii săi occidentali garanții privind renunțarea la extinderea în continuare a NATO spre est, aderarea la bloc a Ucrainei și la crearea de baze militare în țările post-sovietice.
Consiliul Rusia-NATO a fost creat în 2002 ca platformă pentru dezvoltarea coordonării. După 2008, activitatea a fost ”înghețată, în 2014 relațiile au devenit și mai tensionate. O înrăutățire definitivă a interacțiunii a avut loc în octombrie anul trecut, când NATO a revocat acreditările a opt diplomați ruși. Drept răspuns, Moscova a decis să suspende activitatea misiunii permanente la sediul NATO din Belgia și să închidă misiunea de comunicații militare și biroul de informare al blocului de la Moscova.
Fluxul de știri
0