Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

PSRM cere de urgență întrunirea Parlamentului: Ce se întâmplă

© Photo : Miroslav RotariPartidul Socialiștilor din Republica Moldova
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
PSRM condamnă majorarea practic de două ori a tarifelor la gazele naturale și creşterea iminentă a preţurilor la energia electrică.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Partidul Socialiştilor cere convocarea imediată a şedinţei extraordinare a Parlamentului, audierea raportului prim-ministrului şi al ministrului responsabil de energetică pentru a elabora măsuri urgente de susţinere a populaţiei.
Asta în contextul în care ieri vicepremierul Andrei Spînu a făcut declarații în contextul crizei gazelor, după ce prețul de achiziție a combustibilului albastru s-a majorat în ianuarie cu aproape 200 de dolari.
”Partidul Socialiştilor condamnă lipsa unei reacții clare şi a unui complex de măsuri clare din partea Guvernului şi a partidului de guvernământ vizavi de creşterea tarifelor la serviciile comunale de bază” este menționat într-un comunicat de presă emis de PSRM.
Socialiștii mai declară că un nou val de creșteri ale prețurilor îi va lipsi pe moldoveni de hrană, de posibilitatea de a plăti pentru lumină, gaze și încălzire.

”Actuala guvernare le oferă o singură soluție – să moară de foame sau de frig. Acestea sunt “vremurile bune” care le-au fost promise” declară PSRM.

În același comunicat mai este menționat că Guvernul este obligat să îngheţe creşterea tarifelor printr-o decizie fermă. Din câte se ştie, în perioada pandemiei, cele mai liberale ţări din lume au aplicat aceste măsuri. Cabinetul de miniştri și preşedintele ţării trebuie să iniţieze negocieri directe cu producătorii şi furnizorii de energie electrică pentru a obţine reducerea preţurilor. Guvernarea este obligată să identifice fonduri şi să elaboreze mecanisme funcţionale de compensare a pierderilor financiare ale populaţiei, provocate de creşterea galopantă a costului vieţii.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Economie
Spînu: Cu cât ar putea crește prețul unui metru cub de gaz în februarie
Amintim că ieri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului la gaz în următoarea perioadă.
„Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă. Guvernul analizează opțiuni suplimentare de susținere a populației. Va fi convocată și Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele zile”, a declarat Andrei Spînu.
Vicepremierul a precizat că în noiembrie prețul de achiziție a gazului a fost de 450 de dolari, nu de 550 de dolari, așa cum s-a vehiculat în presă.
La început de săptămână, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
În seara zilei de 4 ianuarie președintele țării, Maia Sandu, a convocat, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate. În cadrul ședinței a fost discutată situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție a gazelor naturale.
CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Economie
Moldovagaz spune când vor fi anunțate noile tarife la gazul natural
Fluxul de știri
0