Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovagaz: Există riscul de sistare a livrării gazelor naturale

© Sputnik / Miroslav RotariГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Republica Moldova riscă să nu mai primească gaz natural de la Gazprom dacă nu-și va onora plățile către furnizor.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Există riscul de sistare a livrării gazelor naturale de către Gazprom, în cazul în care Moldovagaz nu va face achitările în conformitate cu condițiile contractuale. Despre aceasta Moldovagaz a informat membrii Comisiei Situații Excepționale în cadrul ședinței pe tema crizei gazelor naturale. Compania a anunțat că deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative.
Informarea vine în contextul în care, în baza rapoartelor prezentate, s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor.
„Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior”, este precizat într-un comunicat al Guvernului.
Pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, membrii CSE au propus un șir de soluții. Autoritățile se gândesc chiar la contractarea unui credit comercial de către compania Moldovagaz.
Amintim, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că tariful la gazele naturale ar putea crește în februarie până la 14 lei și 70 de bani, dacă Moldova va achita ”Gazpromului” același preț de 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze ca și în luna ianuarie. Totodată, Spînu nu a exclus că prețul de achiziție al gazelor naturale pentru Moldova ar putea să scadă în februarie până la 450 sau 430 de dolari pentru mia de metri cubi.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
Comisia pentru Situații Excepționale: Decizii importante privind creșterea prețului la gaz
Fluxul de știri
0