Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus a luat în act de propunerea NATO de a restabili activitatea misiunilor

© Sputnik / Anton DenisovSediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei
Sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
Ministerul rus de Externe a luat act de propunerea NATO de a restabili activitatea misiunilor Rusiei și alianței.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. NATO a propus să fie reluată activitatea misiunilor, Moscova nu a dat încă un răspuns, a informat presa Ministerul rus de Externe.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că NATO este pregătită să redeschidă o reprezentanță la Moscova, deoarece este nevoie de un dialog cu Federația Rusă.
Potrivit acestuia, alianța nu are nicio precondiție pentru restabilirea activității misiunii ruse la NATO.
"Aceasta a fost propunerea alianței. A fost luată în considerare. Partea rusă nu a dat încă un răspuns", a declarat reporterilor Ministerul rus de Externe.
Pe 12 ianuarie, la Bruxelles s-a desfășurat prima ședință din ultimii doi ani a Consiliului Rusia-NATO. Negocierile au început la ora 10:00, ora locală, și au durat mai bine de patru ore. Delegația Rusiei la întâlnire este reprezentată de ministrul adjunct de externe Aleksandr Grușko și ministrul adjunct al apărării Aleksandr Fomin, care au participat la discuțiile de la Geneva. Din partea NATO sunt prezenți secretarul general al blocului, Jens Stoltenberg, și reprezentanți ai treizeci de țări aliate. Evenimentul a constituit o continuare a negocierilor cu Statele Unite privind garanțiile de securitate, care au avut loc în perioada 9-10 ianuarie în Elveția.
Выборы в Бундестаг - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Politică
Germania a reacționat la negocierile dintre Rusia și SUA
Consultări în aceeași problemă sunt programate și mâine, pe platforma de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de acorduri cu SUA și înțelegeri cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova solicită între altele de la partenerii săi occidentali garanții privind renunțarea la extinderea în continuare a NATO spre est, aderarea la bloc a Ucrainei și la crearea de baze militare în țările post-sovietice.
Consiliul Rusia-NATO a fost creat în 2002 ca platformă pentru dezvoltarea coordonării. După 2008, activitatea a fost ”înghețată, în 2014 relațiile au devenit și mai tensionate. O înrăutățire definitivă a interacțiunii a avut loc în octombrie anul trecut, când NATO a revocat acreditările a opt diplomați ruși. Drept răspuns, Moscova a decis să suspende activitatea misiunii permanente la sediul NATO din Belgia și să închidă misiunea de comunicații militare și biroul de informare al blocului de la Moscova.
Fluxul de știri
0