Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost ministru român de Externe: Dacă Rusia și NATO nu ajung la o înțelegere, va fi război

Severin: Dacă Rusia și NATO nu ajung la o înțelegere, vom avea război
Abonare
În data de 12 ianuarie, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Consiliului Rusia-NATO, prima întâlnire de acest fel din 2019, la care actorii implicați caută soluții în vederea unei strategii de securitate în Europa.
Fostul ministru de Externe al României, Adrian Severin, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că marile puteri nu ar mai trebui să tergiverseze luarea unei decizii în contextul securității regionale. Expertul în securitate a argumentat acest fapt prin tensiunile care au loc în regiune, chiar dacă discuțiile vor fi extrem de complicate.

”Relațiile la nivel internațional comportă un nivel de tensiune înalt. Pentru a se ajunge aici au trecut ani de zile și fiecare dintre părți a făcut pași înainte sau pași înapoi”, a declarat Adrian Severin pentru Sputnik Moldova.

Severin menționează că marile puteri ar trebui să treacă la decizii concrete. În acest sens, expertul în securitate spune că subiectul principal al acestor discuții este o nouă ordine mondială bipolară, post americană, în care fiecare dintre părți, și în special Rusia, dorește să aibă ”un statut care să îi permită să-și trăiască viața în siguranță, conform valorilor și tradițiilor în care crede”.

”După părerea mea, agenda este mult mai amplă decât cea anunțată. Numai dacă agenda este complexă putem spera la un rezultat pozitiv. Dacă am avea doar un singur punct, referitor la situația din Ucraina, mă tem că acolo multe înțelegeri nu se pot face. Acolo părțile sunt pe poziții greu conciliabile. Probabil că se vor flexibiliza lucrurile ceva mai mult, este esențial să se ajungă la o înțelegere, dacă nu - vom avea război”, spune Adrian Severin.

Delegația Federației Ruse contează pe un dialog constructiv în cadrul Consiliului Rusia-NATO, a declarat ministerul adjunct al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko, cu ceva timp înainte de această întrunire.
O primă întrunire pe subiectul securității regionale a avut loc în perioada 9-10 ianuarie, la Geneva, unde Moscova și Washington au purtat discuții privind garanțiile de securitate.
În data de 12 ianuarie curent, la Bruxelles, a avut loc ședința Consiliului Rusia-NATO, iar cea de-a treia rundă de discuții va avea loc la Viena, pe platforma OSCE.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de acorduri cu SUA și înțelegeri cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova solicită între altele de la partenerii săi occidentali garanții privind renunțarea la extinderea în continuare a NATO spre est, aderarea la bloc a Ucrainei și la crearea de baze militare în țările post-sovietice.
Până la începerea negocierilor, SUA au declarat că unele prevederi ale proiectului sunt inacceptabile. După care Moscova a precizat că acesta nu poartă un caracter ultimativ, dar Rusia nu va accepta să facă cedări unilaterale, mai ales sub presiune.
După cum a declarat viceministrul rus de externe Serghei Reabkov, în lipsa unei reacții, este posibilă o nouă rundă de confruntare. Încă până la demararea negocierilor, SUA au declarat că unele dintre propunerile făcute de partea rusă sunt inacceptabile pentru americani. Moscova a subliniat că proiectul nu poartă un caracter ultimativ, doar că Rusia nu va face cedări unilaterale, mai ales sub presiune. În acest context, Reabkov nu a exclus că dialogul ar putea avea dura doar până la prima întrevedere și nu va avea rost ca negocierile să continuă, dar asta va însemna o nouă rundă de confruntări.
Fluxul de știri
0