Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: De ce moldovenii nu vor să-și asigure locuințele

Expert: De ce moldovenii nu preferă să-și asigure locuințele
Abonare
Anul trecut am asistat la o explozie a prețurilor la imobile. Cu toate acestea, chiar dacă moldovenii investesc mult în apartamente și case, ei neglijează asigurarea locuințelor.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", specialistul în asigurări Tatiana Vascan a menționat că atitudinea moldovenilor nu s-a schimbat în ceea ce ține de asigurarea bunurilor imobile.

"Nici în 2021 atitudinea oamenilor nu s-a schimbat la capitolul asigurării imobilelor. Chiar dacă prețurile au crescut cu aproape 30 la sută, iar cetățenii investesc în case tot ce au agonisit o viață, aceștia nu se gândesc la siguranța zilei de mâine", a spus Tatiana Vascan.

În țara noastră există o gamă foarte largă de asigurări, însă nu toate sunt solicitate de către cetățeni. Astfel, în Republica Moldova asigurările facultative constituie doar 15-20% din volumul total de asigurări pe care le procură moldovenii. Expertul spune că de vină ar fi neîncrederea oamenilor în companiile de asigurare.
"Această părere este nefondată, deoarece fiecare cetățean poate accesa site-ul Companiei Naționale a Pieței Financiare unde se vede că se plătesc milioane pentru cetățenii care suferă pagube. Oamenii au libertatea să aleagă singuri compania de asigurări care-și onorează obligațiile cel mai bine, deoarece totul este transparent", menționează interlocutoarea.
De asemenea, Tatiana Vascan a sugerat ca instituțiile de învățământ să pună accent pe educația financiară a copiilor de la cea mai fragedă vârstă. Acest fapt ar ajuta la conștientizarea importanței asigurării bunurilor.
În Republica Moldova, circa 5% din populația țării își asigură bunurile imobile.
Fluxul de știri
0