Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz nu are destui bani pentru plata în avans către Gazprom: Ar putea lua un credit

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Andrei Spînu a precizat în cadrul conferinței de presă susținute astăzi că până în data de 20 ianuarie Moldovagaz trebuie să achite integral către Gazprom consumul pentru luna decembrie și în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie. Potrivit vicepremierului, compania nu dispune de suficienți bani pentru a efectua plata în avans.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a spus Andrei Spînu.
În aceste condiții, ministrul Infrastructurii afirmă că Moldovagaz ar putea contracta un credit.
„Noi am avut această discuție și la Grupul operativ pe domeniul energetic. Sunt în discuție cu mai multe bănci, dar sunt și alte mecanisme prin care ar putea Moldovagaz să fie ajutată să găsească soluții pentru achitarea acestei datorii”, a spus Andrei Spînu.
Andrei Spînu spune că guvernul a inițiat discuții cu Gazpromul ca acesta să ofere o amânare de 10-20 de zile pentru plata în avans pe luna în curs.
“Ieri am avut o discuție cu domnul Miler (președintele Comitetului de Management al „Gazprom”, Alexei Miller - n.red.) în care am încercat să înțelegem care este disponibilitatea pentru a avea o amânare de 10-20 de zile a plății în avans, ca Moldovagaz să poată achita acest avans. Rămânem în discuție, nu este o decizie finală. Săptămâna viitoare, cel mai probabil – luni, va avea loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz cu participarea reprezentanților Gazprom și Guvernului Republicii Moldova în care se va discuta acest aspect”, a declarat Spînu.
Ieri Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Economie
Comisia pentru Situații Excepționale, în ședință: Criza gazelor pe ordinea de zi
Fluxul de știri
0