Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Creșterea prețurilor: Guvernarea a scăpat situația de sub control - opinie

Creșterea prețurilor: Guvernarea a scăpat situația de sub control - opinie
Abonare
Guvernul se arată neputincios în fața creșterilor prețurilor la gazele naturale și energia electrică. Mai mult, se așteaptă un nou val de scumpiri și la produsele alimentare. Ce măsuri ar trebui să întreprindă guvernarea pentru a depăși situația?
Majorarea galopantă și necontrolată a prețurilor denotă că guvernarea a scăpat situația de sub control și are mari deficiențe la capitolul echipei manageriale de la Executiv. Declarația îi aparține președintelui Partidului Pro Moldova, Boris oca.

"Cel mai grav este că Guvernul merge din urma căruței și nu prevede problema, și caută soluții când este deja prea târziu. Avem o majorare repetată a tarifului la gaz la o distanță de doar două luni, ceea ce denotă o atitudine neprofesională din partea Guvernului. Acesta nu a negociat calitativ prețul gazului cu Gazprom, așa cum au făcut statele europene. Ungaria, de exemplu, nu a negociat tarife fixe, ci dependente de oscilațiile prețurilor la carburanți pe piețele internaționale", a remarcat interlocutorul.

Boris Foca și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mecanismul de compensare pentru cetățeni, oferit de Guvern. În opinia lui, în această situație trebuie luate în calcul mai multe aspecte, întrucât majoritatea populației cu un venit mic, practic, nu resimte acest ajutor.
"Facturile arată 547 de lei compensare. Dintr-un salariu de 5 mii de lei, compensarea reprezintă 10 la sută, iar persoanele care primesc 20 mii lei salariu compensarea este de 0,5 la sută. Mecanismul de compensare ar trebui totalmente schimbat. Persoanele cu 30 mii lei salariu și cele care au sub 10 mii, primesc aceeași compensație", a subliniat el.
Mai mult, Boris Foca susține că situația privind creșterea prețurilor se agravează pe zi ce trece și se necesită o implicare activă a societății sau ajutorul unor experți competenți, întrucât soluțiile oferite de actuala guvernare sunt în defavoarea societății.
"Am așteptat schimbarea, am votat pentru ea, însă am primit nu acea schimbare pentru care am militat", a punctat interlocutorul.
De menționat că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului la gaz în următoarea perioadă.
Totodată, Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii casnici de la 1,51 lei/kWh până la 2,79 lei.
Fluxul de știri
0