Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

„Deltacron” - o nouă tulpină sau eroare de laborator?

Laborator - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
„Deltacron” are baza genetică similară tulpinei delta, dar în același timp, o serie din mutațiile sale sunt similare cu ale tulpinii Omicron.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Tulpina descoperită a coronavirusului „deltacron” ar fi putut să apară în urma contaminării accidentale a unor probe cu altele în laborator, relatează RIA Novosti. Conducătorul grupului științific al Institutului Central de Cercetări științifice al Rospotrebnadzor, Kamil Hafizov, a precizat că este prea devreme de a numi „deltacron” drept o nouă variantă a coronavirusului.

„În mass-media a apărut recent informația cu privire la descoperirea de către oamenii de știință ciprioți a unei noi tulpini de coronavirus, care combină mutațiile atât ale „delta”, cât și „omicron”. Deja a fost denumită „deltacron”. Pe 7 ianuarie 2022 au fost depuse într-adevăr 25 de secvențe ale noii „tulpini” a coronavirusului în baza de date internațională GISAID. Am luat cuvântul „tulpină” între ghilimele deoarece la o examinate mai atentă pare să semene mai degrabă a eroare de laborator, mai exact, a contaminare accidentală a unor probe cu altele în laborator”, le-a spus Hafizov jurnaliștilor.

El a explicat că, dacă nu sunt respectate o serie de reguli de lucru în laborator, poate fi obținut un astfel de „amestec” de variante. Iar dacă acea analiză a fost efectuată de un specialist cu insuficientă experiență, atunci genomul rezultat poate conține semne ale ambelor tulpini.

„Din acest motiv, este încă prematur să vorbim despre proprietățile unei noi tulpini, eficiența testelor și a vaccinurilor. În primul rând, trebuie să înțelegem dacă este un nou hibrid, sau a fost o contaminare de laborator. Mai mult, alte laboratoare nu au identificat nimic similar”, a subliniat Hafizov.

Despre apariția unei noi variante a coronavirusului „deltacron” au vorbit cercetătorii din Cipru. Ar fi vorba de un hibrid de tulpini Delta şi Omicron, care are baza genetică a Delta, alături de unele dintre mutațiile tulpinii Omicron. Noua tulpină a fost numită astfel de Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, scrie Bloomberg.
laborator, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Coronavirus
Motiv de alarmare? Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Chișinău, în ședință
Fluxul de știri
0