Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Motiv de alarmare? Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Chișinău, în ședință

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Accesați arhiva multimedialaborator, imagine simbol
laborator, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Abonare
Autoritățile municipale nu exclud un nou val de COVID-19 în Republica Moldova și chiar prezența tulpinii Omicron.
CHIȘINĂU, 10 ian - Sputnik. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău se va întruni în ședință pentru a revedea măsurile care urmează a fi întreprinse pentru a face față noului val COVID-19, inclusiv cu tulpină Omicron.
Precizarea a fost făcută de șeful Direcţiei Generale Asistenţă Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, în cadrul ședinței serviciilor municipale. În cadrul ședinței săptămânale, primarul Ion Ceban a declarat că este nevoie de a interveni imediat, mai ales că cea mai mare presiune, în cazul unui nou val COVID-19, va cădea din nou pe umerii sistemului de sănătate din municipiul Chișinău.

Primarul a precizat că se atestă deja o creștere a numărului de internări a persoanelor infectate cu coronavirus. În context, urmează a fi activat departamentul COVID de la Moldexpo.

Totodată, urmează să fie reactivate spațiile medicale pentru internare și tratament precoce a pacienților suspecți și confirmați cu COVID-19 la Moldexpo. Se dorește și fortificarea secției de Terapie Intensivă și Reanimare.
Ion Ceban a mai spus că acum se caută soluții pentru asigurarea departamentului COVID-19 de la Moldexpo cu o stație de oxigen, dar și organizarea unui laborator municipal pentru efectuarea testelor Real Time-PCR.
Reabilitarea post-COVID: Sfaturi prețioase de la specialiști - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Podcasturi
Reabilitarea post-COVID: Sfaturi prețioase de la specialiști
Mai mult, Ion Ceban spune că există o amenințare reală de transmitere comunitară a tulpinii Omicron. Primarul a precizat că tulpina nu a fost depistată în țara noastră din cauza că secvențierea se face foarte rar.

„Nici nu îl vom depista din cauza atitudinii responsabililor din Minister dacă secvențierea la depistarea tulpinilor noi e făcută o dată în Paște. OMS a donat Ministerului un secvențiator de câteva sute de mii de euro, care deja de aproape trei luni strânge praful la ANSP”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit primarului, în toată această perioadă au făcut doar de două ori secvențierea la depistarea tulpinilor dominante în Republica Moldova și doar pe câteva probe, însă specialiștii și experții OMS spun că probe de secvențiere trebuie făcute zilnic.
În context, primarul a precizat că se vor întreprinde măsuri la nivel de municipiul Chișinău.
Fluxul de știri
0