Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ioniță: Cum se va reflecta majorarea prețurilor asupra populației

Ioniță: Cum se va reflecta majorarea prețurilor asupra populației
Abonare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit despre creșterea tarifelor la gazele naturale și energia electrică și modul în care acestea se vor reflecta asupra economiei naționale și societății în ansamblu.
Prima jumătate a anului 2022 va fi caracterizată de creșterea prețurilor la gaze naturale și energia electrică și, din nefericire, aceste scumpiri vor lovi dur asupra păturilor sociale vulnerabile și oamenilor cu venituri mici.

"Problema prețurilor la resurselor energetice nu este atât o problemă economică, cât socială. Moldova nu are o economie stabilă și din acest motiv prețurile lovesc în populație", a subliniat Veaceslav Ioniță.

Expertul economic susține că, în cadrul unui sondaj realizat de IDIS Viitorul în luna decembrie, 15 la sută dintre respondenți au spus că majorarea prețurilor nu-i va afecta semnificativ, însă mai mult de jumătate din cei chestionați au menționat că aceasta este o chestiune critică și vor trebui să împrumute bani și să-și reducă cheltuielile pentru a face față obligației de a achita facturile.
Totuși, cea mai dură va fi lovitura legată de majorarea prețurilor la energia electrică.
"Spre deosebire de energia electrică, prețul la gazele naturale nu a lovit în toată populația. De exemplu, cei de la țară se încălzesc cu alte resurse", a punctat Ioniță.
De menționat că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului la gaz în următoarea perioadă.
Totodată, Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii casnici de la 1,51 lei/kWh până la 2,79 lei.
Fluxul de știri
0