Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Midrigan: Forțele de menținere a păcii ale OTSC au oprit dezmățul din Kazahstan

Midrigan: Alianța militară a CSTO a oprit dezmățul din Kazahstan
Abonare
Presa internațională, cât și cea din țară finanțată de occident a făcut multe speculații cu privire la intervenția militarilor din cadrul forțelor OTSC, care au ajutat să se pună capăt dezordinilor din Kazahstan.
Doctorul în politologie Pavel Midrigan a explicat în cadrul emisiunii ”Atitudini” de la Sputnik Moldova care a fost scopul intervenției în Kazahstan a militarilor din cadrul Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC).

”În tratatul semnat de cele șase țări membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă este clar stipulat că dacă o țară are probleme cu securitatea cetățenilor și integritatea teritorială, atunci are dreptul să solicite ajutor. Prin urmare, a fost adresarea președintelui Kazahstanului, într-o situație complicată, în strictă conformitate cu acel tratat semnat de toate țările. De altfel, nu Rusia deține acum președinția aceste organizații, ci Armenia, care a și pus în discuție această adresare. Respectiv, totul a fost legal și posibil că datorită acestei intervenții s-au evitat vărsări de sânge. Cât vor fi acolo trupele din această organizație, pentru că sunt și din Belarus, și din Armenia, și altele, depinde de autoritățile Kazahstanului, cât va fi necesar”, a afirmat Pavel Midrigan.

Politologul spune că situația s-a stabilizat în Kazahstan, iar în cele ce urmează autoritățile vor analiza de ce organele de forță interne nu au fost pregătite pentru astfel de evenimente.
Tokaev a informat în dimineața zilei de 5 ianuarie Consiliul de Securitate al țării că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”.
Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată. Trupele de menținere a păcii ale OTSC (din care fac parte și militarii ruși) îi ajută pe oamenii legii din Kazahstan să mențină ordinea.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat anterior că Kazahstanul s-a confruntat cu o amenințare directă la adresa statalității și la această agresiune a fost necesar de a se reacționa imediat. El a remarcat că OTSC a reușit să ia măsurile necesare în mod maximum de operativ. Potrivit lui Putin, ceea ce s-a întâmplat în Kazahstan îi privește pe toți membrii OTSC.
Fluxul de știri
0