Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Noi prețuri plafon la carburanți: Cât ar putea costa mâine benzina și motorina

© Sputnik / Mihai Carauscarburanți
carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
ANRE a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru 12 ianuarie - cât ar putea costa benzina și motorina.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri plafon la carburanți. Astfel, mâine benzina și motorina s-ar putea scumpi.
Din data de 2 septembrie ANRE a început să stabilească iarăși prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a carburanților, iar de atunci prețurile variază de la o zi la alta.

Prețul plafon ANRE pentru benzină și motorină - 12 ianuarie

Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 21 de lei și 81 de bani pentru un litru, cu un ban mai mult față de ziua de 11 ianuarie. Prețul la motorină va crește cu patru bani și va costa 18 lei și 49 de bani.
De menționat că produsele petroliere s-au scumpit pe parcursul lunilor septembrie - octombrie, anul trecut. Însă pe parcursul lunii noiembrie s-a atestat o scădere ușoară a prețurilor la combustibil. Din luna decembrie și până în prezent s-a atestat o creștere semnificativă.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Economie
Comisia pentru Situații Excepționale, în ședință: Criza gazelor pe ordinea de zi

ANRE explică de ce cresc prețurile la produsele petroliere

Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare măsură faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că prin Legea nr. 257 din 16.12.2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. În rezultat, din 1 ianuarie 2022 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani/litru la benzina COR 95 și 25 bani/litru la motorină.
Agenția reiterează că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor. Totodată, mecanismul actual de formare a prețurilor exclude orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora.
Fluxul de știri
0