Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reabkov: Negocierile privind garanțiile de securitate au fost dificile, dar concrete

© AFP 2024 / DENIS BALIBOUSEWendy Sherman și Serghei Reabkov
Wendy Sherman și Serghei Reabkov - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Abonare
Negocierile ruso-americane cu privire la garanțiile de securitate s-au încheiat la Geneva. Întâlnirea a durat 7,5 ore.
CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Discuțiile dintre Rusia și SUA cu privire la stabilitatea strategică au fost dificile dar concrete, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Reabkov în urma întâlnirii de la Geneva, informează RIA Novosti.
„Discuția a fost dificilă, îndelungată, foarte profesionistă, profundă, concretă, fără vreo încercare de a înfrumuseța ceva, de a ocoli anumite colțuri ascuțite. Ni s-a creat impresia că partea americană a avut o atitudine foarte serioasă față de propunerile rusești și a efectuat un studiu aprofundat al acestora".
În același timp, el a menționat că principalele probleme continuă să rămână în suspans, Moscova nu a văzut ca Washingtonul să înțeleagă „imperativitatea soluționării lor într-un mod care să ne convină”.
Potrivit diplomatului, fără progrese în chestiunea neextinderii NATO și renunțarea alianței la dislocarea rachetelor în apropierea granițelor rusești, colaborarea cu SUA pe alte aspecte va fi discutabilă. Blocul, a spus el, trebuie să facă un pas în direcția propunerilor Rusiei privind garanțiile de securitate, nu invers. El a subliniat că Rusia ocupă o poziție dură, dar nu înaintează niciun fel de ultimatumuri.
La rândul său, șefa delegației americane, Wendy Sherman, a declarat că Washingtonul nu va permite nimănui să închidă ușa NATO pentru vreo țară oarecare și nu va discuta chestiuni care se referă la alte state fără participarea lor.
Ea a adăugat că SUA sunt gata să discute cu Rusia chestiunea desfășurării rachetelor și stabilirea unor restricții reciproce în privința unor exerciții militare de amploare, cu o mai mare transparență a acestora.
Întâlnirea a durat aproape 7,5 ore. Ea a avut loc cu ușile închise, cu întrerupere doar pentru un prânz scurt.
Delegația Rusiei este condusă de Serghei Reabkov și de ministrul adjunct al apărării Aleksandr Fomin. Cea americană este condus de secretarul adjunct de stat Wendy Sherman.
Флаги РФ и США на фоне логотипа НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Editoriale
Aliații NATO stau umăr la umăr împotriva „expansiunii geopolitice a Rusiei”
Precizăm că ieri seara, în ajun, la Geneva, delegațiile din Rusia și SUA s-au întâlnit la o cină. Făcând bilanțul acestor “prime negocieri” privind garanțiile de securitate, Reabkov a declarat că discuțiile au fost complicate, dar pe subiect.
Drept motiv pentru negocieri a servit proiectul de acord pe care Rusia l-a transmis Statelor Unite și aliaților lor încă la mijlocul lunii decembrie. În particular, acesta prevede neamplasarea de către ambele părți a rachetelor de croazieră cu raza scurtă și medie în zona de accesibilitate reciprocă, renunțarea la extinderea NATO în fostele republici sovietice și reducerea numărului de exerciții militare.
Încă până la demararea negocierilor, SUA au declarat că unele dintre propunerile făcute de partea rusă sunt inacceptabile pentru americani. Moscova a subliniat că proiectul nu poartă un caracter ultimativ, doar că Rusia nu va face cedări unilaterale, mai ales sub presiune. În acest context, Reabkov nu a exclus că dialogul ar putea avea dura doar până la prima întrevedere și nu va avea rost ca negocierile să continuă, dar asta va însemna o nouă rundă de confruntări.
Ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Reabkov - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Rusia
Externele rusești au comentat declarația SUA privind neamplasarea rachetelor în Ucraina
Fluxul de știri
0