Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

La Geneva au demarat negocierile Rusia-SUA privind garanțiile de securitate

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaПереговоры Россия–США по гарантиям безопасности в Женеве
Переговоры Россия–США по гарантиям безопасности в Женеве - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Abonare
Delegația Federației Ruse a început, la Geneva, negocierile privind garanțiile de securitate cu delegația SUA.
CHIȘINĂU, 10 ian - Sputnik. La Geneva au demarat negocierile ruso-americane pe subiectul garanțiilor de securitate, anunță RIA Novosti.
Întâlnirea se desfășoară cu ușile închise, la reprezentanța americană pe lângă secția ONU de la Geneva. Delegația Federației Ruse este condusă de ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Serghei Reabkov, și de ministrul adjunct al Ministerului Apărării, Alexandr Fomin. În fruntea delegației americane se află primul adjunct al secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman.
Precizăm că ieri seara, în ajun, la Geneva, delegațiile din Rusia și SUA s-au întâlnit la o cină. Făcând bilanțul acestor “prime negocieri” privind garanțiile de securitate, Reabkov a declarat că discuțiile au fost complicate, dar pe subiect.
Subiectul de bază care ar urma să fie examinat este proiectul de acord pe care Rusia l-a trimis Statelor Unite și aliaților lor încă la mijlocul lunii decembrie. În particular, acesta prevede neamplasarea de către ambele părți a rachetelor de croazieră cu raza scurtă și medie în zona de accesibilitate reciprocă, renunțarea la extinderea NATO în fostele republici sovietice și reducerea numărului de exerciții militare.
Încă până la demararea negocierilor, SUA au declarat că unele din propunerile făcute de ruși sunt inacceptabile pentru americani. Moscova a precizat că proiectul nu poartă un caracter ultimativ, doar că Rusia nu va face cedări unilaterale, mai ales sub presiune. În acest context, Reabkov nu a exclus că dialogul ar putea avea dura doar până la prima întrevedere și nu va avea rost ca negocierile să continuă, dar asta va însemna o nouă rundă de confruntări.
Negocierile privind garanțiile de securitate de desfășoară în trei etape: la două zile de la întrevederea din Geneva, pe 12 ianuarie, la Bruxelles va avea loc ședința Consiliului Rusia-NATO, iar în următoarea zi – negocieri pe platforma OSCE la Viena.
Ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Reabkov - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Rusia
Externele rusești au comentat declarația SUA privind neamplasarea rachetelor în Ucraina
Fluxul de știri
0