Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Cum ar putea să se dezvolte Republica Moldova

© Sputnik / Mihai CarausArca de triumf. Chișinău
Arca de triumf. Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Abonare
Moldova a încercat în repetate rânduri să găsească un echilibru în cooperarea sa în politica externă, dar nu i-a reușit să găsească „mijlocul de aur”, susține politologul internațional din Germania Alexander Rar. Expertul a venit cu unele sfaturi pentru țara noastră.
CHIȘINĂU, 10 ian - Sputnik. Un expert internațional a analizat agenda politică a dezvoltării Republicii Moldova și a venit cu unele recomandări referitoare la modelul de cooperare care ar fi cel mai potrivit pentru țara noastră.
Politologul internațional din Germania Alexander Rar susține că Moldova a încercat în repetate rânduri să găsească un echilibru în cooperarea sa în politica externă. Cu toate acestea, nu a fost posibil să se ajungă la „mijlocul de aur” care ar permite construirea unui parteneriat strategic cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și Rusia, pe de o parte, și consolidarea cooperării comerciale și economice cu UE, pe de altă parte.
În context, expertul a menționat pentru Sputnik Moldova dacă ar fi posibil ca țara noastră să găsească acel „mijloc de aur”.

„Este imposibil ca Moldova să nu intre în încurcăturile geopolitice. Acestea fac parte din realitate, dar trebuie să se poată supraviețui în aceste condiții, iar o țară mică ca Moldova are nevoie de manageri pentru asta. Sunt ferm convins, ca istoric, că nu există o alternativă mai bună pentru Moldova decât o politică multi-vectorală”, a spus expertul.

Potrivit expertului, politicienii moldoveni atât de dreapta, cât și de stânga nu ar trebui să se străduiască în mod constant să divizeze societatea, ridicând-o pe baricade. Rar consideră că politicienii trebuie să contribuie la întărirea și coeziunea națiunii moldovenești și trebuie să se asigure că consensul privind dezvoltarea multi-vectorală a republicii devine o normă indiscutabilă pentru toată lumea.
Politologul a adăugat că politica externă multi-vectorală va deveni totuși o realitate pentru Moldova.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Politică
Premierul Gavrilița: Politica Moldovei față de Rusia nu e timidă, ci deșteaptă
Fluxul de știri
0