Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul Gavrilița: Politica Moldovei față de Rusia nu e timidă, ci deșteaptă

© Sputnik / Mihai CarausНаталья Гаврилица
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Abonare
Premierul Natalia Gavrilița a catalogat politica Moldovei față de Federația Rusă drept una deșteaptă și a menționat că autoritățile sunt preocupate de bunăstarea cetățenilor și nu vede sensul de a escalada un conflict acolo unde nu este cazul.
CHIȘINĂU, 30 dec - Sputnik. În cadrul unei emisiune de la postul public de televiziune, premierul Natalia Gavrilița a declarat că politica țării noastre față de Rusia este una deșteaptă și nu timidă, așa cum consideră unii experți politici. Asta pentru că autoritățile se axează pe subiecte importante pentru cetățeni și nu pe escaladarea conflictelor acolo unde nu este cazul.
Declarația a fost făcută în contextul în care regiunea transnistreană a anunțat că din 29 decembrie a suspendat participarea sa la mecanismul de înmatriculare a vehiculelor cu numere neutre și că Federația Rusă a venit cu un mesaj către autoritățile din Moldova ca să fie mai cooperante cu partea din stânga Nistrului.
Natalia Gavrilița a menționat că decizia autorităților din stânga Nistrului este una regretabilă, deoarece au de suferit cetățenii din regiune. Totodată, premierul a precizat că Moldova este deschisă spre un dialog, dar în formatele deja existente.
„Este regretabil că am derapat, și nu noi, ci partea transnistreană, a încetat să fie folosite formatele pe care le avem pentru negocieri și vine cu aceste scrisori, scrisori care nu vin prin canalele utilizate și agreate, cum ar fi Biroul de reintegrare sau grupurile de lucru sectoriale pentru creșterea încrederii și încearcă să găsească noi formate de discuții”, a menționat premierul.
În context, prim-ministrul a fost întrebat despre relația cu Federația Rusă și cum reacționează autoritățile din Moldova la solicitările Rusiei de a fi mai cooperanți cu regiunea transnistreană. Astfel, Gavrilița a precizat că Moldova trebuie să aibă o politică activă și calmă, pentru a se menține securitate în stat și care să corespundă cu așteptările cetățenilor.
„Eu aș numi această politică nu timidă, dar deșteaptă, pentru că noi trebuie să facem tot posibilul pentru a promova interesele cetățenilor noștri, pentru a întări statul și instituțiile statului, pentru a combate corupția și pentru a reforma justiția, pentru a crește nivelul de trai a cetățenilor, creșterea pensiilor, salariilor, îmbunătățirea condițiilor de trai în localități, investiții în infrastructură. Deci noi trebuie să avem o politică calmă, echilibrată, exact așa cum am promis în campania electorală”, a declarat Natalia Gavrilița.
În context, premierul a declarat că există deja un candidat la funcția de vicepremier pentru Reintegrare și că cel mai probabil, la primele ședințe de Guvern din 2022, acesta va fi prezentat tuturor.
Amintim că autoritățile transnistrene au informat oficial partea moldovenească și reprezentanții internaționali în format „5+2” despre suspendarea temporară a participării părții transnistrene la mecanismul de înmatriculare a vehiculelor cu numere neutre.
Potrivit Externelor din regiunea transnistreană, decizia a fost luată din cauza faptului că partea moldovenească blochează înregistrarea transporturilor de pe malul stâng al Nistrului.
Последствия снегопада в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Societate
Regiunea transnistreană suspendă participarea la mecanismul de înregistrare a vehiculelor
Fluxul de știri
0