Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost ministru de Finanțe: Moldovagaz trebuie să ceară ANRE-ului majorarea tarifului la gaz

Fost ministru de Finanțe: Moldovagaz trebuie să ceară ANRE-ului majorarea tarifului la gaz
Abonare
Anul 2022 începe cu o nouă criză pe piața energetică. Prețul de achiziție a gazului livrat de Gazprom Republicii Moldova a crescut în luna ianuarie și, potrivit estimărilor, va ajunge la peste 500 de dolari pentru mia de metri cubi.
Fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu menționează că Republica Moldova nu trebuia să agreeze cu Gazprom o nouă formulă de stabilire a prețului la gazele naturale, întrucât depindem într-o măsură anumită de prețurile spot.
Potrivit lui Durleșteanu, creșterea prețului la gazele naturale este iminentă și va constitui peste 500 de dolari pentru mia de metri cubi.
”Impactul va fi resimțit prin prețurile la mai multe servicii și produse. Inflația în 2022 va fi una acerbă, peste 15 la sută. Eu cred că Guvernul și BNM trebuie să se gândească și să găsească soluții pentru diminuarea inflației. Însă, în mod normal, Moldovagaz ar trebui să meargă la ANRE și să ceară o majorare de tarif, dar eu nu cred că moldovenii își pot permite să plătească un asemenea preț”, spune Durleșteanu.
Potrivit lui Durleșteanu, dacă nu se va majora tariful la gaz, Moldovagaz va avea o gaură în lichidități. Fostul ministru al Finanțelor susține că intervenția Guvernului prin alocări de bani prin intermediul Energocom este o soluție proastă.

”Mai bine Guvernul să vină cu compensări directe, în loc să intervină similar lunii noiembrie, când s-a intervenit prin Energocom. Dacă noi anul trecut plăteam un TVA de 8 procente la 150 de dolari, acum plătim TVA de 8 la sută la peste 500 de dolari. Ceea ce ar trebui să facă Guvernul e să diminueze temporar sau să scoată TVA-ul pentru gazele naturale. Fie să ofere compensații, întrucât vor fi supra-încasări la buget din TVA la gaz”, mai spune Durleșteanu.

Amintim că în luna noiembrie, când Moldovagaz nu și-a putut onora plățile către Gazprom, Guvernul a alocat bani pentru a fi plătită datoria prin intermediul Enegocom. Aceste sume însă vor trebui întoarse în bugetul de stat.
Amintim că în seara zilei de 4 ianuarie președintele țării, Maia Sandu, a convocat în regim de urgență Consiliul Suprem de Securitate. În cadrul ședinței a fost discutată situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție a gazelor naturale. CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.
Fluxul de știri
0