Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Autoproclamatul "lider al opoziției kazahe" cere sancțiuni împotriva Kazahstanului

© AFP 2024 / Alexander BogdanovСгоревший полицейский грузовик на улице в центре Алматы
Сгоревший полицейский грузовик на улице в центре Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2022
Abonare
Fostul bancher kazah, fugar în Franța, autoproclamat “liderul opoziției” cere aplicarea sancțiunilor împotriva Kazahstanului.
BUCUREȘTI, 8 ian – Sputnik. Fostul patron al Băncii BTA, condamnat în absență, Muhtar Ableazov, care s-a autoproclamat lider al protestelor din Kazahstan, susține că s-a adresat liderilor SUA și statelor europene, cerând aplicarea sancțiunilor împotriva autorităților kazahe.
Ableazov declarase anterior că “se vede lider al opoziției”, iar protestatarii îl telefonează, cer sfaturi cum să procedeze.
“I-am scris președintelui SUA, tuturor liderilor statelor europene pentru a cere sancțiuni împotriva regimului”, a declarat acesta ziarului Italian газете Corriere della Sera.
În interviul său, bancherul fugit în Franța se declară, de asemenea, “inamicul numărul unu” al puterii din Kazahstan și al președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Totodată, Ableazov a îndeamnat “comunitatea internațională” să condamne Kazahstanul “ca pe un proscris, să înceteze să mai fac afaceri”.
Mai devreme, vicedirectorul centrului informațional și analitic al Universității de Stat de la Moscova, Aleksandr Perminova a declarat agenției RIA Novosti că Ableazov nu are nicio influență asupra evenimentelor din țară, iar declarațiile lui reprezintă doar o tentativă de a atrage atenție asupra sa.
Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei.
Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației.
La ședința Consiliului de Securitate, Tokayev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată. Tokayev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
Fluxul de știri
0