https://md.sputniknews.com/20220107/un-expert-britanic-anunta-ca-vor-fi-multe-tari-care-vor-parasi-ue-in-urmatorii-ani-47827289.html
Un expert britanic anunță că vor fi multe țări care vor părăsi UE în următorii ani
Un expert britanic anunță că vor fi multe țări care vor părăsi UE în următorii ani
Sputnik Moldova
UE va arăta „foarte diferit în 10-20 de ani”, spune un expert britanic, iar elitele de la Bruxelles sunt terifiate de posibilitatea ca alte state să părăsească blocul comunitar
2022-01-07T16:22+0200
2022-01-07T16:22+0200
2022-01-07T16:22+0200
internațional
marea britanie
uniunea europeană
dezmembrare
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/1167/53/11675396_0:44:1382:821_1920x0_80_0_0_fca7fcedd7555271e32307d65ce81fd3.jpg
BRUXELLES, 7 ian – Sputnik, Daniela Porovăț. Uniunea Europeană ar putea arăta foarte diferit în „10-20 de ani”, cu Bruxelles-ul făcut praf de succesul Brexit-ului din Marea Britanie și de perspectiva ca mai multe state membre să părăsească blocul comunitar, spune un expert de politică externă pentru publicația Express.Gigantul petrolier Shell a anunțat planuri de a-și muta sediul central din Olanda în Marea Britanie, în timp ce producătorul de automobile Nissan va face o investiție de miliarde în dezvoltarea de mașini electrice la uriașa sa fabrică din Sunderland.Cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internațional (FMI) arată, de asemenea, că economia Marii Britanii o depășește pe cele mai importante economii ale UE și pe cea a zonei euro în ansamblu în acest an și anul viitor.Nile Gardiner, un analist de politică externă și fost consilier al lui Margaret Thatcher, a avertizat în articol că succesul rapid al Brexit-ului Marii Britanii a făcut UE să se clatine, el prezicând schimbări uriașe pentru bloc în următorul deceniu.Va veni un val al ieșirilor din UEEl crede că, deși discuțiile despre exitul altor state membre ale UE sunt destul de reduse acum, în următorii 5-10 ani se vor dezvolta presiuni din partea guvernelor pentru a organiza propriile referendumuri, pe măsură ce succesul continuu al Brexit-ului va deveni evident.Expertul mai spune că în 10-20 de ani de acum înainte, UE ar putea arăta foarte diferit, iar faptul că Marea Britanie a avut un succes uriaș cu Brexit sperie elitele UE, motiv pentru care unii oficiali UE încearcă să îngreuneze viața Regatului Unit.Gardiner a avertizat că încercările din partea anumitor țări de a face eforturi pentru mai mult „eurofederalism” ar putea declanșa riposta din partea altora care nu agreează o „Europă pe două niveluri” .El prevede că unele guverne vor face eforturi pentru un control centralizat de către Bruxelles, dar va exista o ripostă uriașă din partea țărilor central-europene care nu vor să vadă asta. Mai mult, nici țările scandinave nu vor dori să vadă o integrare suplimentară în Europa, crede expertul care spune că fără îndoială că vor exista campanii tot mai mari din partea multor țări pentru a ieși din UE.
uniunea europeană
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/1167/53/11675396_200:0:1356:867_1920x0_80_0_0_ddfd6ac19d1e5e3dbef3b71ea09d5f1b.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
marea britanie, uniunea europeană, dezmembrare
marea britanie, uniunea europeană, dezmembrare
Un expert britanic anunță că vor fi multe țări care vor părăsi UE în următorii ani
UE va arăta „foarte diferit în 10-20 de ani”, spune un expert britanic, iar elitele de la Bruxelles sunt terifiate de posibilitatea ca alte state să părăsească blocul comunitar
BRUXELLES, 7 ian – Sputnik, Daniela Porovăț. Uniunea Europeană ar putea arăta foarte diferit în „10-20 de ani”, cu Bruxelles-ul făcut praf de succesul Brexit-ului din Marea Britanie și de perspectiva ca mai multe state membre să părăsească blocul comunitar, spune un expert de politică externă pentru publicația Express.
Articolul amintește că Brexitul a generat unde de șoc în toată Europa după ce Regatul Unit a părăsit oficial UE la 1 ianuarie 2021, după aproape 50 de ani de aderare. Acum, după un an de zile, Marea Britanie a valorificat deja noua sa libertate, semnând o serie de acorduri comerciale profitabile cu țări din întreaga lume.
Gigantul petrolier Shell a anunțat planuri de a-și muta sediul central din Olanda în Marea Britanie, în timp ce producătorul de automobile Nissan va face o investiție de miliarde în dezvoltarea de mașini electrice la uriașa sa fabrică din Sunderland.
Cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internațional (FMI) arată, de asemenea, că economia Marii Britanii o depășește pe cele mai importante economii ale UE și pe cea a zonei euro în ansamblu în acest an și anul viitor.
După acest succes, mai arată publicația britanică, grupurile de campanie din unele dintre cele mai mari și mai importante state membre din UE - inclusiv Franța, Italia și Țările de Jos - fac acum presiuni ca țările lor să urmeze Regatul Unit în afara blocului comunitar.
Nile Gardiner, un analist de politică externă și fost consilier al lui Margaret Thatcher, a avertizat în articol că succesul rapid al Brexit-ului Marii Britanii a făcut UE să se clatine, el prezicând schimbări uriașe pentru bloc în următorul deceniu.
Va veni un val al ieșirilor din UE
El crede că, deși discuțiile despre exitul altor state membre ale UE sunt destul de reduse acum, în următorii 5-10 ani se vor dezvolta presiuni din partea guvernelor pentru a organiza propriile referendumuri, pe măsură ce succesul continuu al Brexit-ului va deveni evident.
Expertul mai spune că în 10-20 de ani de acum înainte, UE ar putea arăta foarte diferit, iar faptul că Marea Britanie a avut un succes uriaș cu Brexit sperie elitele UE, motiv pentru care unii oficiali UE încearcă să îngreuneze viața Regatului Unit.
Marea Britanie care semnează acorduri comerciale în întreaga lume este o demonstrație că țările pot merge singure în afara UE, mai spune Gardiner, care indică faptul că nici o țară din UE nu organizează un referendum privind apartenența la UE, deoarece liderii europeni se tem de posibilul rezultat.
Gardiner a avertizat că încercările din partea anumitor țări de a face eforturi pentru mai mult „eurofederalism” ar putea declanșa riposta din partea altora care nu agreează o „Europă pe două niveluri” .
El prevede că unele guverne vor face eforturi pentru un control centralizat de către Bruxelles, dar va exista o ripostă uriașă din partea țărilor central-europene care nu vor să vadă asta. Mai mult, nici țările scandinave nu vor dori să vadă o integrare suplimentară în Europa, crede expertul care spune că fără îndoială că vor exista campanii tot mai mari din partea multor țări pentru a ieși din UE.