Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kazahstan: 26 de infractori înarmați au fost lichidați

© Sputnik / Абзал Калиев / Trecere la banca de fotografiiKazahstan
Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
26 de infractori înarmați au fost nimiciți în Kazahstan, alți 18 au fost răniți.
CHIȘINĂU, 7 ian - Sputnik. Peste 3 mii de persoane au fost reținute în Kazahstan pe motivul rdezordinilor, 26 de infractori înarmați au fost uciși, alți 18 au fost răniți, transmite postul de televiziune Habar 24, citat de RIA Novosti.
Ministerul de Interne kazah a avertizat anterior că participanții la dezordini care refuză să predea armele vor fi nimiciți.
Toate sediile primăriilor și secțiilor de poliție au fost luate sub control.
Între timp, operațiunea antiteroristă continuă în țară.
Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini.
Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei. Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației.
La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
Fluxul de știri
0