Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Peste 70 de avioane transportă trupele OTSC de menținere a păcii în Kazahstan

© Sputnik / Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaTrimiterea militarilor ruși în Kazahstan, parte a trupelor OTSC pentru menținerea păcii
Trimiterea militarilor ruși în Kazahstan, parte a trupelor OTSC pentru menținerea păcii - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Peste 70 de avioane transportă pe cale aeriană trupe ruse ca parte a trupelor OTSC de menținere a păcii în Kazahstan.
CHIȘINĂU, 7 ian - Sputnik. Peste 70 de avioane Il-76 și 5 An-124 transferă non-stop unități ale contingentului rus de menținere a păcii al forțelor OTSC în Kazahstan, potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus al Apărării, generalului-maior Igor Konașenkov.
„Gruparea aeriană creată de Ministerul rus al Apărării, cu peste 70 de avioane Il-76 și 5 An-124, transferă non-stop unități ale contingentului rus al forțelor de menținere a păcii OTSC în Kazahstan”, se arată în mesaj.
Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini.
Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei. Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației.
La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine. În întreaga țară a fost introdusă starea de urgență.
Fluxul de știri
0