Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Încercare de asalt asupra sediului Poliției din Almatî - Video

© REUTERS / PAVEL MIKHEYEVProteste în Kazahctan
Proteste în Kazahctan - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Poliția din Almatî a anunțat despre o încercare de luare cu asalt a sediului instituției, atacatorii au fost lichidați.
CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. În noaptea de miercuri spre joi, la Almatî a fost întreprinsă o încercare de luare cu asalt a sediului Poliției, zeci de atacatori au fost lichidați, a anunțat serviciul d presă al instituției, informează RIA Novosti.
„Noaptea a fost întreprinsă o încercare de luare cu asalt a clădirii Poliției din Almatî, zeci de atacatori au fost lichidați”, a declarat Poliția orașului.
De menționat că, în cel mai mare oraș al Kazahstanului, Alma-Atî, autoritățile au declanșat aseară “o operațiune specială antiteroristă în vederea restabilirii ordinii”, potrivit reprezentatului puterii centrale în acest oraș, Erjan Babakumarov.
Totodată, Consiliul de Securitate Colectivă al CSTO a decis să trimită Forțele Colective de Menținere a Păcii în Kazahstan în legătură cu apelul președintelui Kassym-Jomart Tokayev, a declarat prim-ministrul Armeniei, președintele Consiliului Nikol Pașinean.
Protestele au început în orașele Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangystau (regiune de producție a petrolului din Vestul Kazahstanului). Oamenii au manifestat împotriva dublării prețurilor la gazul lichefiat.
Președintele Kazahstanului, Kassym‑Jomart Tokayev, a dispus crearea unei Comisii guvernamentale pentru examinarea situației. Pe 4 ianuarie, aceasta a anunțat că va îndeplini principala revendicare a demonstranților și va reduce prețurile la gaz. Însă protestele s-au extins și spre alte orașe.
Violențe în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Internațional
CSTO a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan
Președintele a instituit stare de urgență în regiunile Mangystau și Almatî până pe 19 ianuarie, iar ulterior și în capitala Nur Sultan. Aceasta prevede restricții de circulații între 7:00 și 23:00, interzicerea manifestațiilor publice și a grevelor, interzicerea vânzărilor de arme, muniții, a alcoolului, sustragerea armelor și munițiilor deținute de civili, consolidarea pazei obiectelor importante.
În dimineața de 5 ianuarie, Tokayev a anunțat demisia guvernului și a declarat că Executivul poartă vina pentru admiterea ieșirii situației de sub control.
Miercuri seară, autoritățile din Kazahstan au anunțat despre demararea unei operațiuni antiteroriste.
Fluxul de știri
0