Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Criza gazelor din 2022 - fie va interveni Guvernul, fie vor crește tarifele

Expert: Criza gazelor din 2022 - Guvernul, nevoit să intervină, fie va crește prețul
Abonare
Prețul de achiziție a gazului livrat de Gazprom Republicii Moldova a crescut în luna ianuarie a acestui an. Deocamdată însă nu se cunoaște cifra exactă a acestor majorări.
Expertul în energetică Ion Munteanu susține că situația din luna noiembrie, când Moldovagaz nu a putut onora plățile către Gazprom, iar Guvernul a alocat bani pentru a fi achitată datoria, s-ar putea repeta chiar în prima lună a acestui an. Expertul estimează că datoria acumulată de Moldovagaz față de Gazprom ar putea constitui la sfârși de ianuarie circa 50 de milioane de dolari.

”Urmează să vedem abia la sfârșitul lunii cu cât va crește prețul la gaze. Însă sunt mai multe semnale că prețul în luna ianuarie va crește. În decembrie, prețul a fost de 550, iar în ianuarie va crește, ceea ce va aduce devieri financiare destul de semnificative. Cred că acesta a fost și motivul pentru care s-a întrunit și Consiliul de Securitate. După estimările mele, cifra ar ajunge spre sfârșit de ianuarie la peste 50 de milioane de dolari”, declară Ion Munteanu.

Expertul menționează că și în acest caz, cele mai probabil, va fi necesară intervenția Guvernului, o acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în luna noiembrie 2021. O altă soluție, potrivit lui Munteanu, este oferirea unor garanții din partea Executivului sau majorarea tarifului la gaz. Cu toate acestea, creșterea tarifului nu va genera o soluție imediată, întrucât plățile din partea consumatorilor casnici vor fi efectuate abia în luna februarie.

Cel mai probabil, va fi necesară din nou intervenția guvernului pentru acoperirea acestor devieri financiare. În ce măsură ar putea să intervină Guvernul este greu de spus. Însă e clar că va fi necesită identificarea unor mijloace financiare, similar cum s-a procedat în luna noiembrie, fie să fie majorat tariful actual la gazele naturale”, mai spune Munteanu.

Presa scrie că prețul de achiziție ar fi crescut cu 100 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz și a ajuns să constituie 647 de dolari.
Amintim că în seara zilei de 4 ianuarie președintele țării, Maia Sandu, a convocat, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate.
În cadrul ședinței a fost discutată situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție a gazelor naturale. CSS i-a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.
Fluxul de știri
0